Vågorna går höga i Kalmarsund Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Klass 2 varning – risk för kraftig blåst

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 2 varning för Öland och Kalmar. Det innebär att det kommer blåsa stormbyar i kombination med blötsnö eller snöfall.

Under dagen kan det blåsa stormbyar på 25 meter per sekund. Till kvällen väntas mycket hårda vindbyar i kombination med tidvis blötsnö eller snöfall.

– Lågtrycket rör sig söderut på morgonen över södra Östersjön och ger kraftiga stormbyar med fallande snö i Kalmar, Öland och Gotland. Det förväntas bli riktigt svårt väder i de områdena, säger Mattias Burtu på SMHI.

Januaristormen

Ölandsbron kan stängas

När det blåser mer än 27 meter per sekund stängs Ölandsbron för lastbilar, bussar, husbilar, husvagnar och motorcyklar. Blåser det mer än 31 meter per sekund stängs bron för all trafik.

Destination Gotland har ställt in samtliga turer till och från Visby och fastlandet under dagen på grund av det besvärliga väderläget.

Klass 2 varning stormbyar innebär att det blåser minst 25 meter per sekund och att det finns risk för skador på byggnader och risk för att saker flyger omkring. Även risk för större skador på skog och störningar i trafik samt i el och telefoni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januaristormen

Mer i ämnet