Allt material från rivningen sorteras noggrant. Det handlar om tonvis av både metall, trä och fyllnadsmaterial som transporteras till återvinning. Foto: Richard Söderberg

Nu sätter grävskopan tänderna i den anrika folkparken

Uppdaterad
Publicerad

Grävmaskinen har nu satt tänderna i den gamla folkparken i Växjö. Men danspalatset Kaskad förskonas, åtminstone under två veckor. Under den tiden hoppas dansföreningen på att äska pengar för att flytta vissa delar av byggnaden.

Dansentusiasterna i Växjö startade nyligen föreningen ”Växjö nya folkets park”  i hopp om att samla in pengar till att flytta vissa delar av danspalatset Kaskad. Men just nu ser det mörkt ut.

– Det kostar 250.000 kronor att montera ner alla fönstren samt limträbalkarna som är själva skelettet i byggnaden, de pengarna har inte vi, säger Iréne Nilsson som är ordförande i föreningen Växjö nya folkets park.

Dansbanan i Växjö

Står fast

Nu har dansentusiasterna satt hoppet till att Växjö kommun tänker om och ändrar sitt beslut gällande bidrag till föreningen att flytta hela byggnaden. Men enligt Eva Johansson (C) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden står man fast vid sitt beslut.

– Vi kommer inte bevilja något ekonomiskt bidrag för att flytta Kaskad. Däremot kan vi tänka oss att bistå med mark för byggnationen av en ny danslokal till föreningen med villkoret att dansföreningen själva driver och förvalta den, säger Eva Johansson (C).

”Önskar vi fick en chans”

Dansentusiasterna önskar att kommunen kunde satsa mer pengar på dansen i Växjö.

– De lägger så mycket pengar på att stötta både ishockey- och fotbollsklubbarna i staden, vi önskade att vi också kunde få en chans av kommunen så att vi fick behålla vår dansbana, säger Iréne Nilsson.

Om två veckor kommer grävskopan att sätta tänderna i danspalatset Kaskad. Planen är att så snart som möjligt bygga bostäder i privat regi.

– Vi har lämnat in en bygglovsansökan och det kommer förhoppningsvis ett beslut kring det i slutet på mars. Vi följer detaljplanen och vi har goda förhoppningar om att börja bygga i slutet på april, säger Eric Ello som är byggsamordnare vid Västkustvillan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansbanan i Växjö

Mer i ämnet