Foto: Irén Nilsson

Protester mot rivning av dansbana

Uppdaterad
Publicerad

Runt 100 personer demonstrerade under lördagen för att stoppa rivningen av danspalatset Kaskad i Växjö.

Det var ett laddat gäng dansentusiaster som till tonerna till dansmusik tågade genom Växjö i en demonstration för att göra ett sista försök att rädda dansbanan i folketspark som planeras att rivas.

 ”Storgråter när jag tänker på det”

– Jag börjar storgråta när jag tänker på det. Södra Sveriges bästa dansbana ska de riva. Nu kommer vi vara tvungna att åka flera mil för att få dansa, säger Irén Nilsson som är en av de som gick i tåget.

Dansbanan i Växjö

Dansbanan var tidigare till salu för en krona. Irén Nilsson hoppades då på kommunen som köpare men så blev det inte. Nu ska den rivas för att istället lämna plats för nya bostäder.

– De kunde väl köpt den och flyttat den till en ny plats i stan. Vi har flera gången gjort tydligt för kommunen vad vi tycker. Vi hoppas att de kan erbjuda oss en lokal som är likvärdig. Vi har många som kan hjäpa till att sköta en sådan verksamhet. Så det är inte engagemang som fattas, säger Irén Nilsson till SVT Nyheter Småland.

Dans som friskvård

Irén Nilsson från Gemla har dansat i Folkparken i Växjö så länge hon kan minnas, och även hennes föräldrar gjorde det. Intresset har gått i arv i generationer och nu dansar även hennes barn. Nu ser hon en fara att många mister sin möjlighet till bra fysisk träning.

– Det är friskvård både för kropp och själ att dansa. Vi vill att kommunen ska förstå hur mycket de kunde vinna ekonomiskt på att ha kvar en dansbana. Det satsas så mycket på både hockey och fotboll så nu kan de väl satsa på vår idrott också, avslutar Irén Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansbanan i Växjö

Mer i ämnet