Foto: SVT

Nya turer kring vattennivån i sjön Mien oroar boende

Uppdaterad
Publicerad

Sjön Mien i Tingsryds kommun försörjer 29 000 Karlshamnsbor med dricksvatten. Nu befarar de boende runt Mien att kommunens ansökan om en ny vattendom kommer att sänka vattennivån.

Vattnet från sjön Mien i Tingsryds kommun rinner via Mieån ner till Långasjön i Karlshamns kommun. Där renas det sedan i vattenverket. I en vattendom regleras hur mycket vatten som får tappas från sjön. Vattendomarna som finns är gamla och Karlshamn har ibland tagit ut för mycket vatten.

Ett tv-reportage om kampen om Miens vatten kan du se här.

Den 24 mars är sista dagen att lämna in synpunkter om hur sjön Mien ska regleras i framtiden.

Nyligen anordnades ett samrådsmöte med ett 50-tal deltagare för att diskutera hur en ny vattendom för Mien kan påverka de som bor och fiskar vid sjön. Där framkom flera kritiska röster.

Lågt vattenstånd vid sjön mien oktober 2016. Foto: Ida Schyberg

Vill se begränsad tappning

De boende runt Mien är positiva till att Karlshamns kommun satsar på att magasinera vattnet när det finns gott om det. Men frågan är vad som händer när det blir vattenbrist.

Enligt förslaget ska vattennivån vara samma som i dag, 94,48 meter över havet. Men vid extrema situationer finns det möjlighet att säkra vattenflödet ur sjön med 200 liter per sekund oavsett vattennivå.

Sven Olof Karlborg, ordförande i Fiskevårdsförening, vid sjön Mien i Tingsryds kommun. Foto: SVT

– Vi vill absolut ha bestämda gränser för hur man får hantera tappningen. Är det så att man ytterligare underskrider gränserna så ska det utgå kraftiga skadestånd, säger Sven-Olof Karlborg, ordförande i Fiskevårdsförening, vid sjön Mien i Tingsryds kommun.

Sjön Mien i Tingsryds kommun rinner via Mieån till Långasjön i Karlshamns kommun. Foto: Grafik: SVT Design

Oro för natur och brunnar

Sven-Olof Karlborg pekar på de låga grundvattennivåerna i hela sydöstra Sverige och menar att det här kan bli ett stort problem i framtiden. Han är orolig för fisk och kräftdjur i sjön, för att brunnarna kommer sina och för att naturen runt sjön förändras.

I Karlshamns kommun är Marika Wennberg vatten- och avloppschef. Hon förstår att det kan finnas en oro, men säger att sjön inte kommer att tömmas på vatten. Anledningen är att det är viktigt att ha höga vattennivåer i sjön för att vattenkvaliteten ska vara tillräckligt god.

– Vi kommer kunna ta ut en vattenmängd även under lägsta nivån om det skulle vara kris. Men det har våra modeller visat att sannolikheten att det skulle ske nästan är obefintlig, säger Marika Wennberg VA-chef i Karlshamn.

Marika Wennberg, vatten- och avloppschef i Karlshamns kommun vid vattenverket vid Långasjön. Foto: SVT

Letar fler vattentäkter

Karlshamns kommun jobbar samtidigt med att hitta fler huvudvattentäkter för att försörja sina 29 000 Karlshamnsbor med dricksvatten. Mörrumsån undersöks sedan en tid tillbaka, men inga beslut är fattade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.