Foto: Ulf Engqvist (S) som är ordförande för Socialdemokraterna i Markaryd.

(S) efter krisrapporten: ”Vi stöttar Pohlman till hundra procent”

Uppdaterad
Publicerad

Grundorsaken till konflikten som blossat upp mellan Pohlman (S) och den centrala ledningsgruppen i Markaryds kommun kan vara bristande rutiner, menar Ulf Engqvist som är Socialdemokraternas ordförande i Markaryd.

På fredag träffas Socialdemokraterna i Markaryd i efterverkningarna av rapporten som presenterades under onsdagen. Men partiet står bakom Joakim Pohlman, säger Ulf Engqvist, Socialdemokraternas ordförande i Markaryd.

– Vi stöttar honom till hundra procent men man får inte bete sig hur som helst heller, säger han.

Kommunbråket i Markaryd

Strukturella problem

Samtidigt tycker Ulf Engqvist att huvudorsaken till konflikten kan ligga i bristande rutiner och arbetssätt. I grund och botten verkar det finnas strukturella problem på kommunen, säger Ulf Engqvist.

– I rapporten framgår det till exempel att konflikter uppstått i februari och maj men man gjorde inte något åt detta. Detta tyder på att organisationer saknar rutiner som kan fånga upp den här typen av problem. Man borde kunna ta det snabbare, säger han.

Sex olika åtgärder

Rapporten föreslår sex olika åtgärder för att lösa konflikten och för att bygga upp förtroendet mellan ledningen och medarbetarna igen.

Ulf Engqvist tycker att åtgärderna är bra och på mötet på fredag kommer man att diskutera hur man kan bidra till att lösa konflikten på kommunhuset. Man kommer att prata med Joakim Pohlman och gå igenom rapportens förslag till åtgärder. 

– Fem av sex åtgärder handlar om att förbättra organisationen alltså själva strukturen. Det handlar bland annat om att rutiner ska uppdateras och om att låta folk vara med i processen, större öppenhet och delaktighet, säger Ulft Engqvist.

Kommer ta tid

Rapporten föreslår också att kommunen ska satsa på en seminarieserie i ”modern offentlig organisation”, satsa på ett genomgripande värdegrundsarbete och tydligare behörigheter och befogenheter för kommunens chefer.

– Det är mycket jobb att göra, det här löser vi inte på en kaffekvart, säger Ulf Engqvist.

Försoningssamtal att vänta

Rapporten föreslår att kommunalrådet Joakim Pohlman och kommunchefen Svante Melander håller samtal snarast under ledning av utomstående expertis. Just nu finns inget angivet datum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunbråket i Markaryd

Mer i ämnet