Kommunbråket kostar skattebetalarna närmare 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den externa utredningen om konflikten i Markaryds kommun har kostat skattebetalarna närmare 200 000 kronor.

– Det är tråkigt att man behöver använda skattepengar för att utreda detta men samtidigt stod det tidigt klart att arbetsutskottet inte kunde lösa detta själva, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande. 

I november förra året gjorde åtta toppchefer en anmälan till kommunstyrelsens arbetsutskott om att oppositionsråd Joakim Pohlmans (S) var ett arbetsmiljöproblem.  

Kommunbråket i Markaryd

Enligt Pohlman gjorde inte kommunchefen Svante Melander sitt jobb. 

– Vi har haft en dispyt där jag menar att han är osynlig och inte gör sitt jobb. Det är min uppgift som kommunalråd att se till kommuninvånarnas bästa. Det handlar om skattepengar, sade Joakim Pohlman (S) till SVT Nyheter Småland i början på november förra året. 

Konsulternas prislapp

För att komma vidare i den infekterade konflikten kontaktades två externa konsulter. Under två månader har de utrett frågan och i avtalet som tecknades med Markaryds kommun kan man läsa prislappen – 190 000 kronor. 

– Man har försökt att lösa detta själva redan i våras men samtalen gjorde bara konflikten mer låst, säger Bengt Germundsson.

Rapporten klar

I rapporten som presenterades i tisdags konstaterar de utomstående konsulterna att det finns en tydlig konflikt, framförallt mellan kommunchefen Svante Melander och oppositionsrådet Joakim Pohlman (S). Man skriver att högt uppsatta tjänstemän inom kommunen så klart måste tåla kritik, men att kommunalrådet Joakim Pohlman gått över gränsen för vad som kan anses vara ett acceptabelt beteende.

Nu föreslår utredningen olika åtgärder för att lösa konflikten och få båda parter att sätta sig ner och inleda samtal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunbråket i Markaryd

Mer i ämnet