Utredaren: ”Den här konflikten är mycket ovanlig”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten i Markaryd mellan oppositionsrådet Joakim Pohlman (S) och chefer i kommunen är mycket ovanlig i Sverige enligt utredaren.

I november skickade åtta toppchefer en skrivelse till kommunstyrelsen om Joakim Pohlmans ledarskap, då de anser att han betett sig kränkande, ifrågasättande och aggresivt. På tisdagen presenterades rapporten där utredarna skriver att Joakim Pohlman vid vissa tillfällen gått för långt. Konflikten handlar framförallt om oppositionsrådet Joakim Pohlman och kommunchefen Svante Melander. Och enligt utredaren är det här en ovanlig konflikt.

– Det här är en ovanlig konflikt. Det uppstår ibland oenigheter mellan kommunstyrelsens ordförande och kommunchef. Men jag har inte sett en sån konflikt mellan oppositionen och chefsgruppen, i alla fall inte med den kraft och intensitet som här, den här konflikten är mycket ovanlig, säger utredaren Per-Ola Gunnarsson.

Kommunbråket i Markaryd

Inte utraderat ännu

På frågan om kommunchefen fortfarande har förtroende för Pohlman svarar han så här:

– Jag får försöka skilja på sak och person. Jag tycker att Joakim i sitt beteende har utgjort ett arbetsmiljöproblem för mig personligen och den centrala ledningsgruppen. Sen har vi personen Joakim,  honom har jag förtroende för, säger kommunchefen Svante Melander.

– Jag hoppas att Joakim försöker ställa det här till rätta, men jag kan inte påstå att det är utraderat ännu, säger Svante Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunbråket i Markaryd

Mer i ämnet