–Det är rätt att ge kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) chans att bättre sig, menar statsvetaren Erik Wångmar. Foto: SVT

”Tjänstemännen kanske är snarstuckna”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Erik Wångmar på Linnéuniversitetet säger att den här typen av konflikter mellan kommunchefer och politiker förekommer ibland.

Det är de åtta högsta cheferna i Markaryds kommun som anmält det socialdemokratiska kommunalrådet Joakim Pohlman till kommunstyrelsens arbetsutskott. Detta eftersom cheferna anser att Pohlman bidrar till dålig arbetsmiljö.

– Det här är ju inte helt vanligt, men det har hänt, säger Erik Wångmar, docent i statsvetenskap på Linnéuniversitetet.

Kommunbråket i Markaryd

Han menar att det hör till att politiker kritiserar tjänstemän på chefsnivå och att man har en konstruktiv diskussion.

– Det kan ju hända att politiker går på för hårt men det kan ju också vara så att tjänstemännen är snarstuckna och inte kan ta kritik, säger statsvetaren Erik Wångmar.

Nu kommer kommunfullmäktiges presidium gå igenom problematiken ordentligt med båda parter, vilket kan ta några veckor.

– Det verkar vara ett klokt sätt att fortsätta bena i konflikten, säger statsvetaren Erik Wångmar.

Erik Wångmar sammanfattar situationen med att han tänker att det inte är säkert att Joakim Pohlman ensam är skyldig till den uppkomna situationen. 

Andra kända konflikter mellan tjänstemän politiker

I Nordmalings kommun var det för några år sedan ett stor konflikt mellan kommunens topptjänstemän och de styrande socialdemokraterna. Bland annat lämnade kommunalrådet kommunhuset som arbetsplats och var verksam från en annan lokal.

I Åstorps kommun anklagades en fritidspolitiker för ett par år sedan för trakasserier. För att stoppa honom nekade kommunen honom nyckel till kommunhuset och flyttade sammanträden till andra lokaler för att medarbetarna skulle slippa träffa fritidspolitikern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunbråket i Markaryd

Mer i ämnet