En övervakningskamera fångar två män som flyr, efter kuppen mot Björkegrens Ur i Kalmar, där klockor till ett värde av 1,3 miljoner stals. Foto: Polisens förundersökning

Tre män åtalas för väpnat rån

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan rånades en uraffär i Kalmar under pistolhot. Nu åtalas tre litauiska medborgare.

Det var den 8 oktober förra året som två män klev in i uraffären i Kalmar. De var beväpnade med pistol och var omaskerade. Polisen menade att det berodde på att de var professionella och övertygade om att de inte skulle bli igenkända.

Männen kom undan med dyra märkesklockor till ett totalt värde av 1,3 miljoner kronor.

Rån mot uraffär i Kalmar

Greps i Litauen och Norge

Tack vare internationellt samarbete identifierades de två misstänkta rånarna, som fastnat på övervakningskamera redan ett par dagar efter rånet. I april greps två personer av svensk polis i Litauen och en tredje i Norge av norsk polis och överlämnades sedan till Sverige.

Den tredje mannen ska enligt åklagaren ha planerat och finansierat rånet. Hans bankkort har använts runt om i Kalmarområdet av de två andra männen. Han förekommer också på samma övervakningsfilm som de två misstänkta rånarna när de köper kaffe på en bensinmack i Ronneby, bara några timmar innan rånet.

En av de stulna klockorna hittades vid en husrannsakan i den tredje mannens bostad i Litauen, och han har även gjort internetsökningar på samtliga klockmodeller som stals från klockbutiken i Kalmar.

Rekade vid flera andra klockbutiker innan

Genom uppkopplingar som männens mobiltelefoner gjort mot master runt om i södra Sverige har polisen kunnat se var de rört sig dagarna innan och efter rånet.

Enligt polisens telefonanlys har männen, veckorna innan rånet, befunnit sig på platser som ligger nära olika andra klockbutiker i sydöstra Sverige. Detta tyder enligt analysen på att männen rekognoserat innan man bestämt sig för att råna just uraffären i Kalmar.

Eftersom de tre männen anses ha agerat tillsammans och i samförstånd åtalas de gemensamt. De tre männen är mellan 25 och 30 år gamla.

En av männen som åtalats erkänner brott, medan de andra två förnekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rån mot uraffär i Kalmar

Mer i ämnet