Vill få politiker att bygga i trä

Uppdaterad
Publicerad

Ljungby kommun består till stor del av skogsmark och på tisdagen var politiker inbjudna till ett möte där de uppmanades att bygga mer i trä.

17 procent av invånarna i Ljungby lever av grön näring som består av jord, skog och trädgård. Och för att visa möjligheterna att utveckla skogsbruket hade Ljungby skogsbruksområde bjudit in till mötet.

– Vi vill få politikerna att tänka mer på trä när man ska göra upphandlingar och bygga nytt. Både om det ska byggas bostadshus eller arenor, säger Lars-Ove Johansson som är ordförande Ljungby skogsbruksområde.

Sommarturen #dinröst

Sju av de tio partierna i Ljungby deltog på politikerträffen. En av dem var kommunalrådet Ann-Charlotte Wiesel (M).

– Jag tor att vi måste tänka mer i trä och tillverka fler hus och möbler i materialet, men jag tycker inte att vi kan sluta att bygga i sten, säger hon.

Men så tänker inte miljöpartisten Tommy Göransson.

– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bygga i sten utan trä är självklart. Det kräver också mindre enerig än vad stål och betong gör, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet