Moderaterna Eddie Forsman (till vänster) och Kaj Holst kräver att Kalmar läns musikstiftelses ordförande Peter Högberg (S) avgår. Foto: Moderaterna/SVT

Moderater vill att S-politiker avgår efter orkesterbråk

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för Kalmar läns musikstiftelse har en ”låt gå”-mentalitet, menar moderaterna. De vill att ordförande Peter Högberg (S) avgår.

Ordförande Peter Högberg (S) bör avgå. Det anser två moderata politiker i landstinget: Kaj Holst och Eddie Forsman.

– De har inte koll på läget, säger Eddie Forsman (M) till SVT Nyheter Småland.

”Ta ansvar”

Eddie Forsman syftar på att stiftelsen, som bland annat ansvarar för kammarorkestern Camerata Nordica, kommer att gå minus med 3,5 miljoner kronor i år.

– Någon måste ta ansvar, säger Eddie Forsman.

Peter Högberg (S) säger att han som ordförande jobbat för att lösa stiftelsens ekonomiska problem. Det har varit hans prioritet sedan han tillträdde för två år sedan.

– Det är landstingsfullmäktige som gett mig uppdraget. Har de inget förtroende för mig stiger jag åt sidan. Men i så fall är det hela styrelsen som ska stiga åt sidan. Alla beslut har tagits enhälligt, säger Peter Högberg.

Missade pensionsinbetalningar

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om att musiker i Camerata Nordica hoppar av efter att två planerade konserter ställts in. Styrelsen vill spara pengar.

I samma veva stod det klart att styrelsen missat att betala in pensionspremier för länsmusikchefen Kjell Lindström under 20 års tid. Det innebär att 3,5 miljoner kronor saknas nu när Kjell Lindström väljer att pensionera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.