Vill stoppa konstgjorda öar och hus i havet

Uppdaterad
Publicerad

I Figeholm har gruppen ”Rädda Fågelfjärden” inte gett upp sitt arbete med att söka sätta stopp för Circle resorts planerade bygge av omkring 165 bostadshus på konstgjorda öar och en pir i havet norr om Oskarshamn.

Nu bjuder man ut politiker på en båttur runt i Fågelfjärden och visar på ort och ställe hur fjärden ser ut.

Vi följde med när Miljöpartiets Gunnar Westling fick en rundtur. För honom innebar dock inte rundturen att han ändrat uppfattning eftersom han och hans parti är kritiska till satsningen.

Circle resort

– Vi tycker att det är ett orealistiskt projekt, säger Gunnar Westling när vi sitter i båten som tar oss runt bland öar och skär strax utanför Figeholm.

80 miljoner kronor

Han säger att den utveckling som ska ske, ska ske på naturens villkor och med ett realistiskt underlag.

Men satsningen i Figeholm är inte bara en fråga om miljö. Den handlar om kommunala medel också. För att bygget av Circle resorts tredje etapp ska kunna bli verklighet krävs att kommunen investerar 80 miljoner kronor i vatten och avlopp. Men än är man från kommunens sida inte klar över om man kommer att ta det beslutet eller inte. Man är ännu inte klar med sin research av de ekonomiska förutsättningarna från projektörernas sida.

– Man kan tycka att det är sent. Men jag säger bättre sent än aldrig, säger kommunalrådet Leif Axelsson (M).

400 nya jobb

Han har nyligen blivit visad runt i Fågelfjärden och säger att det finns saker i projektet som fått honom att tänka till ett varv extra. Och som han vill ha svar på innan det är dags för beslut. Samtidigt som han säger att planerna är intressanta.

– Det är inte varje dag som en sån här grabb knackar på i vår kommun, som ger oss 400 arbetstillfällen, drygt, säger Leif Axelsson (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Circle resort

Mer i ämnet