Foto: SVT

Livstidsdomen för dubbelmordet står fast

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen i dubbelmordet i Västergård i Södertälje. Mannen som i september fick livstids fängelse i tingsrätten döms även i hovrätten. Men den misstänkte medhjälparen som av tingsrätten dömdes till 12 års fängelse och utvisning, frikänns.

Det var den 15 januari i år som ett ungt par mördades i en bostad i Västergård i Södertälje. Den mördade kvinnans make, som hon separerat ifrån, dömdes den 1 september i år för mord och fick livstids fängelse. Åklagaren har kallat händelserna för ett svartsjukedrama.

Överklagade direkt

Förutom maken dömdes en vän till honom för medhjälp till mord, men båda överklagade omedelbart tingsrättens dom.

Dubbelmordet i Västergård

Nu står det alltså klart att även Svea hovrätt dömer maken till livstids fängelse.

– Det är en sammanvägd bedömning av flera olika omständigheter som gör att vi kommer fram till detta beslut, säger Anne Kuttenkeuler, hovrättsråd på Svea hovrätt.

DNA-spår

Att mannens DNA-hittades på en plastbit som enligt hovrätten ska ha suttit på mordvapnet anser hon vara en av de starkaste bevisningarna.

– Vår bedömning är att han därmed har hanterat mordvapnet, säger Anne Kuttenkeuler.

Mannen döms även att betala 50 000 kronor i skadestånd till den mördade kvinnans dotter.

Vän frias

Hovrätten har även valt att fria den 31-åriga medåtalade mannen som i tingsrätten dömdes till tolv års fängelse och utvisning, för medhjälp till mord, helt.

– Vi tycker inte att det är styrkt att han visste att gärningsmannen skulle döda personerna. Det finns inte tillräcklig bevisning, säger hovrättsrådet.

I domen skriver hovrätten att den medåtalade utförde flera aktiviteter som tyder på att han ville förmå den mördade kvinnan att lämna den nya pojkvännen, men att man alltså inte med säkerhet kan slå fast att han visste att 28-åringen planerade att mörda någon.

”En upprättelse”

Olov Mattsson Dismats, som är en av 31-åringens advokater, är lättad över den nya domen.

– Vi är nöjda med att åtalet ogillas. Vår klient har hela tiden hävdat sin oskuld och det här innebär naturligtvis en upprättelse för hans del, säger Olov Mattsson Dismats.

Först tolv års fängelse och nu en frigivande dom – är du förvånad över att de dömer så olika?

Jag är inte förvånad över att hovrätten har frikänt honom, däremot blev vi förvånade över att han över huvud taget dömdes i tingsrätten, säger advokaten.

Åklagaren Sara Sundström skriver till SVT att dagens domslut beträffande 28-åringen var väntat eftersom hon har lagt fram stark bevisning. Vad gäller den medåtalade konstaterar Sara Sundström att hovrätten utifrån en noggrann genomgång har kommit fram till att bevisen är inte räcker till. 

Uppmärksammat mord

Mordet har väckt uppmärksamhet av flera anledningar. Dels var det brutalt; det unga paret hade fått halsarna avskurna, dels har det talats om att det finns ett hedersmotiv. I tingsrättens dom stod det att ”mannen ville inte bara skada kvinnan, han ville skända henne”.

SVT har sökt den huvudmisstänkte mannens försvarare för en kommentar men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Västergård

Mer i ämnet