Enligt polisen ska motivet bakom morden ha varit ett svartsjukedrama. Foto: SVT

Polis: ”Bland de grövsta brott jag jobbat med”

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmordet i Västergård har varit tufft att utreda, främst för brutaliteten men även för språkförbistringen, säger polisen Anders Åkerlund.

På fredagen väcktes åtal för dubbelmordet i Västergård men vägen dit har varit lång. Utredningen har varit svårjobbad.

– Det har varit mängder med språkproblem, vi har jobbat med att underrätta anhöriga i flera länder. Det svåraste har varit att försöka finna och få kontakt med offrens anhöriga som finns i utlandet, säger Anders Åkerlund som är en av flera inblandade polisutredare.

Dubbelmordet i Västergård

Hade tidigare blivit misshandlad

Anders Åkerlund berättar att polisen har en klar motivbild om ett svartsjukedrama även om den tekniska bevisningen är begränsad. Han berättar även att det är känt att den misstänkta mannen, som var gift med den mördade kvinnan, tidigare har bråkat.

– Vi har flertalet förhör med vänner och bekanta som bekräfta den bilden. Det finns en viss historik att mannen och kvinna har bråkat med varandra när de bott på flyktingförläggning.

Finns det någon polisanmälan?

– Nej, men det framkom under utredningen att hon även skulle ha blivit misshandlad av maken. Hon var rädd för honom.

Ville ha skyddad identitet

Kvinnan blev förflyttad från parets flyktingboende till ett annat. I förundersökningen står det att hon velat få skyddad identitet, en önskan hon framfört till personal på ena flyktingboendet.

Dagen som de döda kropparna hittades beskriver polisen som fruktansvärd.

– Poliserna som gick in i lägenheten anträffade en död man i vardagsrummet och en död kvinna i sovrummet. Kropparna var illa tilltygade, de hade utsatts för brutalt våld. Både mannen och kvinnan hade fått halsen avskuren med troligtvis en kniv, säger han.

Hittade narkotika

Har ni hittat något misstänkt mordvapen?

– Nej, men vi hittade en plastbit som vi tror kommer från ett knivskaft och som hade makens DNA-spår.

I förundersökningen står det att ett annat fynd som gjorts i lägenheten är en påse med vitt pulver i ena jackfickan vilket misstänktes vara narkotika.

Besökte Södertälje innan mordet

Anders Åkerlund säger att kvinnans make bodde på en flyktingförläggning i norra Sverige. Men att han, fem dagar innan mordet, åkte ner till Stockholm.

– Han har dagligen besökt Södertälje under de här dagarna, påstår vi. Och han har varit utanför den här bostaden, säger han.

– Vid ett tillfälle stod han utanför fönstret och filmade med sin mobiltelefon när de mördade hade en intim situation i soffan. Han hotade med att sprida filmen till kvinnans släktingar i syfte att tvinga henne komma tillbaka till honom.

Kan ha en dotter med annan man

Polisen har inte kunnat hitta filmen men däremot fått höra från andra som säger sig ha sett den.

Enligt obekräftade uppgifter i förundersökningen, har kvinnan en dotter med en man från ett tidigare äktenskap. Mannen, som brukade chatta med kvinnan och som bor i utlandet, ska ha tagit kontakt med myndigheter i Sverige när han sett uppdateringar på Facebook som fick honom att misstänka att något inte stod rätt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Västergård

Mer i ämnet