Under fredagen kom åtalet mot två män som misstänks ha mördat en man och en kvinna i Västergård. Foto: SVT

Nu åtalas två män för dubbelmordet i Västergård

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen väcktes åtal mot de två män som misstänks ha mördat en man och en kvinna i 20-årsåldern i Västergård i Södertälje i januari i år.

Enligt åtalet mördades de båda personerna den 15 januari i år, alltså över en vecka innan polisen hittade dem döda i en lägenhet.

En av de åtalade är gift med kvinnan som mördats. Enligt åtalet hade kvinnan lämnat maken och inlett en relation med den man som mördades tillsammans med kvinnan.

Dubbelmordet i Västergård

”Kränkt hedern”

Morden skedde med upprepat våld med vad som tros vara en kniv. Båda de misstänkta männen ska enligt åtalet ha funnits på plats i lägenheten när morden begicks.

Den andra man som nu står åtalad är 31 år gammal och har enligt åtalet delat boende med maken.

Ett vittne säger att 31-åringen uppgett att han känt till att maken skulle döda hustruns nya man eftersom han kränkt makens heder.

LÄS ÄVEN: Polis: ”Bland de grövsta brott jag jobbat med”

Smygfilmat offren

De båda misstänkta männen ska enligt åtalet vid flera tillfällen befunnit sig på brottsplatsen för att rekognisera och kontrollera vad den unga mannen och kvinnan gjorde. De ska också ha filmat offren i en intim situation och så sent som dagen innan mordet hotat med att sprida filmen.

Många vittnen är kallade till förhandlingarna för att berätta om hotbilden som fanns från maken gentemot den nu mördade kvinnan.

”Motiv i sig räcker inte”

Dock finns inga vittnesmål från själva händelsen och inte särskilt mycket teknisk bevisning. De båda männen förnekar brott.

– Det är nog inte alldeles lätt för åklagaren. Jag föreställer mig att man lägger upp det mycket kring att min klient har ett motiv och motiv i sig räcker ju inte utan man ska ju knytas till själva gärningen. Där är det sämre med bevisning faktiskt, säger makens försvarsadvokat Johan Eriksson.

Plastbit med blod på och misstänkts DNA

Den tekniska bevisning som finns består delvis i en plastbit som tros komma från ett knivskaft och som har den misstänkte makens DNA. Plastbiten har också ett av offrens blod på sig. Dessutom placerar telefonmastsuppkopplingar gärningsmännen i närheten av platsen.

– Telefonmastuppkopplingarna är i stort förenliga med det min klient uppgett. Det knyter väl honom till platsen men inte vid tidpunkten för gärningen, säger Johan Eriksson.

Huvudförhandlingarna i målet påbörjas den 5 augusti vid Södertörns tingsrätt och beräknas pågå i minst fem dagar.

SVT Nyheter har sökt åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Västergård

Mer i ämnet