Tingsrättsdomen kan påverka rekryteringen till utsatta områden befarar lokalpolisområdeschef för Södertälje, Peter Nylind. Foto: TT

Södertäljepolisen hoppas på omprövning

Publicerad

Två poliser i Tensta nekas ersättning av Solna tingsrätt efter att ha fått stenar kastade mot sig, tingsrätten menar att de borde ha varit mentalt förberedda då de arbetade i ett utsatt område. Nu menar Södertäljepolisen att det finns en risk att poliser här skulle få samma bedömning.

Det unika med domen i Solna tingsrätt är att ett specifikt område pekas ut när det ska avgöras om poliser ska få ersättning när de utsätts för brott.

Eftersom polisen i Södertälje i vissa fall också får stenar och smällare kastade mot sig menar lokalpolisområdeschef Peter Nylind att de kan komma att bedömas på samma sätt.

Hoppas på överklagan

– Risken finns såklart att även poliser här skulle kunna bedömas på samma sätt, med tanke på att de har gjort den här bedömningen i ett fall. Men min förhoppning är att man inte gör det utan att man tar det till nästa instans för att få en extra prövning, säger han.

Hur skulle det påverka Södertäljepolisens arbete om tingsrätten skulle göra samma bedömning här?

– Det faktiska arbetet ska ju inte påverkas såklart, men det kan ju göra så att poliser blir särbehandlade och i sin tur då inte vill jobba i områden där man inte blir behandlat på samma sätt.

Kan påverka rekrytering

Som SVT Nyheter Södertälje rapporterat tidigare är det svårt för polisen att rekrytera folk till det särskilda initiativet Mareld som är en satsning i så kallade utsatta områden. I nuläget saknas 35 poliser och polisen kan tvingas att flytta personal till Södertälje mot deras vilja.

Hur ser du på domen i ljuset av att ni har problem att rekrytera personal?

– Jag skulle säga att det inte gör saken lättare att få folk att vilja jobba i områden som är särskilt belastade om man som polis blir särbehandlad i den fortsatta rättsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.