Foto: Fredrik Ahl/SVT

Bönder oroade efter vargattacker

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan lantbrukare med djurproduktion söka pengar för stängsel mot rovdjur. Jordbruksverket har avsatt 20 miljoner kronor i år som ska fördelas runt om i landet. I Sörmland har oron blivit större på senare tid i takt med att vargen tagit sig längre söderut.

Johnny Nederman utanför Flen är en av ett tiotal personer som lever helt på lammproduktion i Sverige i dag.

Han har i dag drygt 1.200 får på sin gård och på senare tid har oron ökat när det handlar om att drabbas av en vargattack. Nya revir i Uppsala, attacker i Örebrotrakten och observationer i Sörmland har skakat om.

– Det känns naturligtvis obehagligt. Det är ju ett hot mot min produktion och mina djur. Så det känns lite olustigt i och med att man har sett varg nedåt Stigtomta till. Det kommer närmare och närmare, säger Johnny Nederman.

De senaste fyra åren har Jordbruksverket betalat ut närmare 60 miljoner kronor till stängsel mot rovdjur. I Östergötland har 23 personer beviljats stöd, i Sörmland handlar det om endast sex personer.

En siffra som nu kan komma att stiga i och med att allt fler observationer görs av varg.

Pengarna fördelas enligt turordning och i mån av handläggningstid, enligt Maria Durling, handläggare vid Jordbruksverket. Så det gäller att skynda sig att ansöka.

Johnny Nederman har tidigare ansökt om bidrag till stängsel som skyddar från rovdjur, men då fått avslag. Nu har han skickat in en ny ansökan i hopp om att få ta del av de 20 miljoner kronor som avsatts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.