Jimmy Jansson lämnar Smederna efter sju år. Foto: SVT

Därför slutar Smedernas lagledare

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomiska kriser har förföljt speedwaylaget Eskilstuna Smederna i många år och lagledare Jimmy Jansson har tröttnat. Efter sju år säger han adjö.

Idag meddelar Eskilstuna Smedernas lagledare Jimmy Jansson att han fått nog. När säsongen är över lämnar Jansson sitt lag för gott. Ett beslut han fattade redan i maj.

– Det har varit alldeles för jobbigt med allt strul. För två år sedan fick vi in ett nytt säljteam som skulle lyfta oss till nya nivåer, men det slutade helt tvärtom. Vi var nära en konkurs och jag känner att jag behöver göra något annat nu och ladda batterierna, säger Jimmy Jansson.

”Dålig ekonomi skapar osäkerhet”

Det har varit turbulent kring Eskilstunas elitlag i speedway. Inte minst på senare tid. Laget höll på att gå i konkurs men kunde till slut räddas av flera sponsorer. Men den ansträngda ekonomin har knappast bidragit till bra matcher. Efter 11 avgjorda matcher i elitserien har Smederna inte vunnit en enda och kört in blott två poäng.

– Dålig ekonomi skapar osäkerhet och då får man inte ihop laget. Det är inte konstigt då att det blir som det blir åkmässigt, säger Jimmy Jansson.

Tuff säsong

Men det är inte bara ekonomin som varit ansträngd. Smederna har fått klara sig utan stjärnan Grigorij Laguta som skadade handen under en match i Ryssland. Man har även fått köra utan dansken Kenni Larsen som fick ett vådaskott i huvudet. Till slut meddelade Magnus ”Zorro” Zetterström som kört 25 elitseriesäsonger att han lägger av.

Och nu vill även lagledaren göra annat.

– Det är klart att det blir tungt att sluta, men grabbarna behöver en ny röst i depån och någon ny som kan leda dem, säger Jimmy Jansson.

Stabil ekonomi utlovas

Att lagledaren skulle lägga av var ingen nyhet för Smedernas ordförande Håkan Ringkvist.

– Jag har ju vetat det sedan han bestämde sig och jag förstår att han inte tycker att det är kul. Det har ju slitit på honom, säger Ringkvist.

Hur ser planerna ut för klubben inför nästa säsong?

– Planen för Smederna är att det ska fortsätta som vanligt och allt känns stabilt ekonomiskt. Vi har god ekonomi inför nästa säsong.

Föreningen har betalat alla fakturor som kommit in i år och har för tillfället inga skulder. Säsongen kommer att avslutas med ett plusresultat, vilket innebär att inga sponsorpengar från nästa år behöver plockas in för att täcka årets betalningar.

Vem blir den nya sportchefen och lagledaren?

– Vi vet inte än. Vi har bara frågat om Stefan Jarl är intresserad av att vara kvar som assisterande lagledare, men först måste vi veta i vilken serie vi ska åka.

Jimmy Janssons meriter som lagledare

  • Allsvenskt guld år 2012
  • Semifinal i elitserien år 2012
  • Seger i division 1 år 2010

Källa: Eskilstuna Smederna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.