Den morddömde ska nu föras tillbaka till Karsudden.

Första steget mot ett säkrare Karsudden

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes första steget i en satsning på att öka säkerheten vid Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm. Men än så länge kan dom intagna lämna området – och bilar med knarkleveranser köra in – det inte finns några stängsel.

Byggnadsarbetena pågår för fullt på hela sjukhusområdet sedan ett och ett halvt år tillbaka och idag invigdes det första steget:

Ett helt nytt hus med specialanpassad säkerhetsentré, säkrare lokaler för förvaltningsrätten – och nya vårdavdelningar där man bland annat har skilt på toaletterna för att hindra all form av langning.

– Nu går besökare och patienter inte på samma toalett vilket gör att man inte kan lämna insmugglade saker som knark till dom intagna vid besök, säger Tomas Zurkirchen, projektledare för nya Karsudden.

Kontrollen av mediciner blir också hårdare i det nya huset.

Nya säkrare utrymmen

Tidigare har SVT Sörmland kunnat berätta hur mängder av narkotikaklassade läkemedel försvunnit på sjukhuset eller blivit en handelsvara inne på området.

Nu har medicinerna fått nya utrymmen där personalen inte behöver bli stressad av att det är trångt och det heller inte går för vem som helst att ta sig in.

Däremot kan man fortfarande inte kontrollera varje bil som kör in på sjukhusområdet. Det öppnar för langning den vägen och det kommer att dröja till 2018 innan stängsel kommer upp.

– Det går inte att stängsla in Karsudden nu när byggnadsarbetena pågår med tunga maskiner och transporter, säger Kenth Persson, förvaltningschefen på Karsudden.

– Däremot är det inte något större problem när det gäller rymningar, säger han.

– Dom avvikningar som sker inträffar nästan uteslutande under permissionerna. Och de är ytterst få då också. Att man lämnar sjukhusområdet är inte speciellt vanligt, hävdar han.

Men även detta ska alltså bli svårare – när allt är klart.

– Men när det händer blir det förstås stora rubriker, konstaterar han.

Välkomnas av landstinget

Och att arbetena på ett säkrare Karsudden ändå är på gång välkomnas nu av landstinget som är huvudman för verksamheten.

Landstingsrådet Åsa Kullgren (S) sa idag:

– Man kan konstatera ganska snabbt nu att säkerheten har höjts!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.