CG Hjelm, ordförande i Eskilstuna Guif Foto: SVT

Guifare avstår hela lönen

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna Guif är i ekonomisk kris. Nu visar det sig att nästan alla anställda går med på sänkta löner under besparingsarbetet och några avsäger sig lönen helt, andra inte alls. Nu startar man även en framtidsfond för privatpersoner som vill stödja klubben.

Under ett styrelsemöte på tisdagskvällen visade det sig att nära på alla 50 anställda som tillfrågats om att sänka sin lön med 30 procent har gått klubben till mötes. I de 50 är även spelartrupperna inräknade.

– Nära på 100 procent av de anställda har gått med på en lönesänkning och det är vi naturligtvis otroligt tacksamma för, säger ordförande CG Hjelm, till SVT Nyheter Sörmland.

Ekonomisk kris i Guif

Lönen sänks redan i februari

Klubben kommer under helgen att göra tilläggsavtal så att lönesäkningarna kan göras redan från och med februarilönen.

– Några har avsagt sig lönen helt medan andra som inte klarar av 30 procent kanske klarar 20 procent eller lägre. Ett fåtal har inte haft möjlighet att sänka sin lön alls och det har vi givetvis full respekt för men sammantaget blir det nog 30 procent, säger CG Hjelm.

Faran inte över

Nu återstår en summering av resultatet och i några fall förhandlingar om detaljer i lönesänkningen, vilket beräknas vara klart innan helgen är slut. Men än är inte faran över.

– Det här är en viktig komponent i helhetslösningen men vi måste jobba vidare med sponsorer och även kommunen, säger CG Hjelm.

Under onsdagskvällen arrangerar Guif en sponsorträff för att samla in pengar från näringslivet.

– Några företag har redan sagt att de lägger in ett högre belopp, säger CG Hjelm.

Och under onsdagens toppmatch i damallsvenskan blir det fri entré men samtidigt kommer några företag att skänka några kronor per åskådare till föreningen som stöd.

Framtidsfond

Enligt Guif är det många fans som hört av sig och vill hjälpa klubben och därför har man nu även startat en framtidsfond så privatpersoner snabbt och enkelt ska kunna skänka både små och stora belopp.

Spelare mycket kritisk

Under tisdagen har Sportbladet rapporterat om en upprörd Helge Freiman som ska ha stoppats från en övergång till en annan klubb. Stjärnan uttryckte sig kritiskt mot klubbens hantering av ekonomin.

– Jag kan förstå att det finns frustration i spelartruppen, men föreningsinterna saker få bli en föreningsdiskussion säger CG Hjelm.

Men kan det inte bli ett problem för stämningen i klubben och laget om några avsäger sig lön eller går ner i lön och andra inte?

– Inget ett problem, alla förstår att man har olika förutsättningar så jag ser inga motsättningar, CG Hjelm.

Kan det bli aktuellt med att någon spelare lämnar klubben redan nu?

– Alla spelare blir kvar säsongen ut, vi vill vara med och slåss om en slutspelsplats, avslutar CG Hjelm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Guif

Mer i ämnet