Foto: SVT

Polisen efter stenkastningen: ”Måste finnas naturlig polisnävaro”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Eskilstuna tror att en ökad polisnärvo är en viktig del i det långsiktiga arbetet för ett tryggt Fröslunda.

Det var under torsdagskvällen som polisen blev utsatta för stenkastning av ett 20-tal ungdomar när man skulle göra en trafikkontroll vid Fröslunda torg. Fem personer har nu omhändertagits efter nattens händelse och några av dem är nu misstänkta för försök till grov misshandel och skadegörelse.

– Det finns en liten klick med unga kriminella män som begår brott och ordningstörningar, som inte vill att vi ska vara i Fröslunda för att det stör deras verksamhet. Då kan det komma sådana här motreaktioner som givetvis är helt oacceptabla, säger David Westlin, tillförordnad utredningsgruppchef vid polisen i Eskilstuna.

Stenkastning i Fröslunda

Han berättar även att polisen jobbar långsiktigt i stadsdelen och tror på att det måste finnas en naturlig polisnävaro i området.

– Vår målsättning är att man inte bara ska se polisen i Fröslunda när någonting har skett. Vi vill vara där i vardagen och vara ett naturligt inslag i stadsbilden för de många goda krafter som verkar där och som har rätt till en lugn och trygg stadsdel, säger Westlin.

Men hur ska man arbeta förebyggande?

– Det handlar mycket om samverkan, att ha olika partners som man hela tiden lägger upp planer tillsammans med. Man ska också vara på plats och prata med människor och vara synlig så att polisen inte blir den här myndigheten som bara kommer när det händer någonting större, säger David Westlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning i Fröslunda

Mer i ämnet