Foto: SVT

Socialkontoret i Fröslunda flyttar till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunas socialchef Mehmed Hasanbegovic berättar för SVT Sörmland att socialkontoret i Fröslunda kommer att flytta till hösten. Anledningen ska vara att personalen behöver större lokaler.

– Vi följer utvecklingen dagligen och gör dagligen avstämningar tillsammans med polisen om läget. Säkerheten för våra medborgare i Fröslunda är väldigt viktig, och inte minst vår egen personal, säger Mehmed Hasanbegovic.

Under de senaste veckorna har det varit stökigt i Fröslunda, med stenkastning mot både räddningstjänst och polis. I lördags drabbades socialkontoret av stenkastning då i samband med att ett ungdomsgäng slängt in en brinnande fackla genom en ruta på socialkontoret.

Stenkastning i Fröslunda

– Vi har haft en bra sommar överlag utan några incidenter och nu har vi sett att antalet tjejer har ökat på kommunens aktiviteter vilket är positivt, men när sådana här händelser inträffar försvinner dem, så vi får tyvärr ett stort bakslag där, säger han.

Men vad kan man göra på kort sikt?

– Vi måste se till att engagera föräldrarna och de måste få fler verktyg. Vi diskuterar även möjligheter som att ha kvällsbelysning mycket tidigare vid Fröslunda torg, säger han.

Socialkontoret flyttar i år

Kommunen berättar att man kommer att flytta sin verksamhet nu till hösten. Anledningen ska enligt kommunen inte vara på grund av den senaste tidens oroligheter utan snarare handla om behovet av större lokaler.

– Vi kommer att flytta till någon lokal i centrala Eskilstuna i år då vi växer otroligt mycket och har blivit trångbodda, säger Mehmed Hassanbegovic.

Så ni flyttar inte på grund av oroligheterna?

– Nej.

”Finns oro bland personal”

Socialchefen träffade personalen under morgonen för att prata om helgens händelse med de anställda.

– Det finns en oro bland personalen och vi kommer stötta personal som behöver samtal, det är mycket psykosocial oro, säger han.

Skyddsombudet Henrik Westberg är nöjd över att flytten blir av.

– Jag ser positivt på flytten därifrån då man vill ha en trygg personal som ska kunna gå till och från sitt jobb utan att behöva vara orolig, säger Henrik Westberg skyddsombud vid Vision.

– Från personalens håll är man trött på situationen och tänker ”ska det dra igång igen”, även om allt sker på nattetid så är det en frustration att möta sönderkrossade glasrutor, säger Henrik Westberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning i Fröslunda

Mer i ämnet