Fler mobila team till Fröslunda föreslås efter stenkastning

Uppdaterad
Publicerad

Efter nattens stenkastning mot polisen i Eskilstunaområdet Fröslunda vill kommunen se över om det går att utöka mobila team i området.

Det var under natten till fredag som polisen attackerades med stenar av ett ungdomsgäng i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna. Oroligheterna fick ambulanspersonal att invänta poliseskort innan de åkte in i området och flera boende har uttryckt oro efter nattens händelse.

Nu agerar kommunen efter ännu en orolig natt i Fröslunda.

Stenkastning i Fröslunda

– Kommunen agerar bland annat genom att socialtjänsten och våra fältarbetare tar kontakt och för dialog på individnivå. Dessutom ser kommunen över säkerhetsfrågor för personal och medborgare samt undersöker om det går att utöka det mobila teamet, säger Mehmed Hasanbegovic, socialchefen i Eskilstuna kommun.

”Svårt att hitta sin plats i samhället”

Det har bara gått en vecka sedan brandmännen attackerades av sten i Fröslunda när de ryckte ut på en brand i ett soprum. Några veckor innan den händelsen lovade Mehmed Hasanbegovic att göra Fröslunda till en ”fantastisk fin stadsdel”.

– Vi har verkligen haft en bra sommar och då är det tråkigt att ett fåtal äldre ungdomar, som har svårt att hitta sin plats i samhället, sätter en stämpel på en hel stadsdel, säger Hasanbegovic.

Tryggt på sikt

Eskilstuna kommun menar att man har ett långsiktigt arbete för att skapa trygghet i Fröslunda. Det handlar om olika aktiviteter i stadsdelen, som sommartorg, loppisar, fotbollskvällar och dans.

– De många aktiviter som avlöst varandra har varit uppskattade av de boende och de som arbetar i området då de just efterfrågat fler arrangemang i sin stadsdel, säger Mehmed Hasanbegovic.

– Vi har en långsiktig plan för våra olika stadsdelar som vi förhåller oss till. Vi kan aldrig acceptera sådana här händelser som påverkar våra samhällsfunktioner och vi måste fortsätta jobba för att Eskilstuna ska vara en trygg plats för alla, säger Mehmed Hasanbegovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning i Fröslunda

Mer i ämnet