Pehr Granfalk (M): Fastighetsägaren ljög

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägaren i Solna dementerade uppgifterna på det planerade asylboendet. Men ett hyresavtal bekräftar motsatsen.

SVT Stockholm har tidigare berättat om turerna kring Migrationsverkets planer på att placera ett asylboende i ett hotell nära Hagaparken i Solna stad. Planer som kommunpolitikerna inte fick ta del av. Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande, är upprörd över att kommunpolitikerna inte fick vetskap om planerna tidigare.

Läs mer: Migrationsverket menar att de hade informerat

Bråk om asylboende i Solna

Det planerade boendet skulle ha plats för 852 personer. Men fastighetsägaren har tidigare dementerat att det skulle finnas planer på ett flyktingboende där. I ett pressmeddelande skrev fastighetsägaren att hotellet istället skulle byggas om till ”en förstaklassig och modern” resort.

Avtal bekräftar asylboende

Men nu har kommunstyrelsens ordförande i Solna stad tagit del av ett avtal som bekräftar det fastighetsägaren dementerar. I avtalet står det bland annat att hyreskostnaden skulle uppgå till 20 miljoner kronor om året.

– Det är konstigt att fastighetsägaren som har skrivit avtalet ljuger. De förnekade att avtalet fanns. Då undrar vi politiker naturligtvis om ambitionen är att riva upp avtalet, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Har ni haft kontakt med Migrationsverket?

– Vi har haft kontakt men jag har fortfarande inte pratat med generaldirektören. Det här skapar en oro bland de som bor runt omkring Solna. Det kan bli stora volymer som varken är bra för de som flyttar hit, eller för de som tar emot de boende. Någonstans måste regeringen bli tydligare mot Migrationsverket hur man ska hantera det här.

Ett tillropsavtal

Migrationsverket har tidigare sagt till SVT Nyheter Stockholm att de har tecknat så kallade tillropsavtal. Det innebär att det ännu inte är klart var asylboendet placeras. Den 13 juni sa Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket:

– Migrationsverket har för avsikt att teckna avtal med den som vill driva boende, men ännu är inget avtal påskrivet, och kommunen kommer att hålla informerad om hur det går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråk om asylboende i Solna

Mer i ämnet