Foto: TT

Asylboende på hotell i Solna stoppat – förhandlingarna avbryts

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade asylboendet på Radisson Blu i Försundavik har lagts på is.

Migrationsverket avbryter planerna på ett asylboende i Hagaparken i Solna stad. Det planerade asylboendet skulle ha rymt 852 personer i hotell Radisson Blu, men nu har anbudsgivaren tagit tillbaka sitt anbud till att driva anläggningen i Frösundavik.

– Det är bra att det här blir avbrutet och att det inte blir ett asylboende för 852 personer. Ska man öppna ett sådant här boende så ska man göra det i samarbete med kommunen. Nu fick vi ett brev med information att asylboendet skulle öppnas, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Bråk om asylboende i Solna

SVT Stockholm har tidigare berättat om turerna kring Migrationsverkets planer på att placera ett asylboende i Hagaparken. Det var i början av juni som Solna kommun fick ett brev från Migrationsverket där det stod att man planerade att öppna ett asylboende i Frösundavik. Planer som kommunpolitikerna inte fick ta del av.

”Chock för oss”

– Det damp ner som en chock för oss. Man planerar att öppna ett av Sveriges största asylboende i Solna, samtidigt som vi har tvingats till baracklösningar för dem som vi redan tar emot. Att då addera 852 individer gör att hela vårt mottagande ställs upp och ner, sa Pehr Granfalk (M) till SVT då.

Enligt Pehr Granfalk så har det senaste månaderna inneburit en stor ovisshet eftersom Migrationsverket inte kunde ge information om det skulle bli ett boende eller inte.

Inte hamna i Solna

– Migrationsverket informerade oss om att vi skulle få veta mer en vecka innan själva öppnandet, vilket är omöjligt för någon kommun i Sverige som vill förbereda sig och göra ett bra arbete, säger Pehr Granfalk.

Kommer ni att ta emot några av de här 852 personerna?

– Nej, man har ju avbrutit planerna så det här personerna kommer inte att hamna i Solna överhuvudtaget.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråk om asylboende i Solna

Mer i ämnet