• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Tomislav Stjepic

Migrationsverket: ”Vi har informerat så snart det gått”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket menar att man informerat Solna kommun om det eventuella asylboendet så snart man haft laglig möjlighet. – Det är faktiskt vårt uppdrag från regeringen att se till att det finns boende för asylsökande, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Den 1 juni offentliggjordes resultatet av Migrationsverkets ramupphandling när det gäller boenden för asylsökande som inte kan ordna boende på egen hand. Först då upphandlingen var avslutad kunde man informera kommunerna runtom i landet om de boenden som godkänts i just den kommunen, enligt Migrationsverket.

– Vi kan inte kommunicera vilka anbud som kommit in så länge anbudsprocessen pågår. Resultatet av upphandlingen offentliggjordes den 1 juni och då informerade vi kommunen om vilket eller vilka anbud som uppfyllt kriterierna i upphandlingen, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Bråk om asylboende i Solna

Nu ska Migrationsverket besöka det planerade boendet i Solna för att på plats försäkra sig om att allting ser bra ut och att boendet även i verkligheten lever upp till de kriterier man sagt sig uppfylla i anbudet.

”Vårt uppdrag ordna boende för asylsökande”

Migrationsverket kan tidigast teckna så kallat avropsavtal med boendet från och med 21 september 2016, och först då kan asylsökande flytta in.

Läs även: Bråk om planerat flyktingboende i Solna

– Migrationsverket har för avsikt att teckna avtal med den som vill driva boendet, men ännu är inget avtal påskrivet, och kommunen kommer att hållas informerad om hur det går, berättar Guna Graufelds, som också påminner om verkets verksamhet.

– Det är faktiskt vårt uppdrag från regeringen att se till att det finns boende för asylsökande, säger Guna Graufelds.

Risk för bränder om adressen blir känd

När det gäller adressen till boendet skriver Migrationsverket i sitt brev till Solna kommun där man först informerade om boendet att ”Migrationsverket har valt att inte informera om adressuppgifterna för nya boenden mot bakgrund av risken för bränder på befintliga och planerade asylboenden.”

Om Solnas moderata kommunalråd Pehr Granfalk får träffa Migrationsverkets generaldirektör återstår att se.

– Han kommer få svar om han skrivit ett brev. Sedan hade han också kunnat ringa vår enhetschef som informerat om boendet om han har frågor, säger Guna Graufelds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråk om asylboende i Solna

Mer i ämnet