Foto: TT

Bråk om planerat flyktingboende i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Solna kommun har just fått veta att det planeras ett boende för asylsökande i kommunen. Boendet ska ha plats för 852 personer. Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, är upprörd över att inte fått veta om boendet tidigare.

En dag i förra veckan fick Pehr Granfalk ett brev från Migrationsverket. I brevet talade Migrationsverket om att de planerar att öppna ett boende för asylsökande i Solna i september.

– Det damp ner som en chock för oss. Man planerar att öppna ett av Sveriges största boende i Solna, samtidigt som vi tyvärr tvingats till baracklösningar för de vi redan tar emot. Att då addera 852 individer gör att hela vårt mottagande ställs upp och ner, säger Pehr Granfalk (M).

Bråk om asylboende i Solna

Migrationsverket har inte involverat Solna kommun i planeringen av asylboendet, vilket upprör Pehr Granfalk.

– De tänker teckna avtal från den 21 september och några dagar senare kan boendet vara fullt. Vi får ett jätteansvar att på bara några dagar hantera skolgång, meningsfull fritid, meningsfull vardag och meningsfull sysselsättning för de här personerna, säger Pehr Granfalk.

”Helt galet att inte berätta var det ska ligga”

Var i kommunen boendet ska ligga har Pehr Granfalk inte fått veta.

Läs mer: Migrationsverket: Vi har informerat

– Migrationsverket vägrar berätta var de tänker öppna ett av Sveriges största boenden för asylsökande flyktingar. Det är helt oacceptabelt. Vi är en av Sveriges tre minsta kommuner och har inte så många platser att öppna ett såhär gigantiskt boende på. Att då inte berätta var det ska ligga så vi har en rimlig möjlighet att se om det är en lämplig plats och så att vi kan förbereda oss, det är helt galet, faktiskt, säger Pehr Granfalk.

Pehr Granfalk tror att det planerade boendet kan få en negativ effekt på viljan att ta emot asylsökande.

– Jag tror att Migrationsverkets agerande kommer göra att många Solnabor som är positivt inställda till att vi ska ta vår del i migrationskrisen faktiskt känner att det här kanske är en fråga som gör att man blir mer skeptisk till flyktingmottagandet i Solna, men även i stort, tyvärr, när det hanteras så otroligt uselt av Migrationsverket, säger Pehr Granfalk.

”Inte bra att samla så många på samma ställe”

Till följd av den nya bosättningslagen ökade Solnas ansvar för anvisade personer med uppehållstillstånd från 50 till 268 personer för 2016. Nu kan alltså också 852 asylsökande hamna i kommunen.

SVT: Men Solna har trots allt runt 75.000 invånare, är det här så mycket?

– Ja, det är mycket om man tittar på det ökade mottagande vi har med migrationsöverenskommelsen, och det är mycket med tanke på att vi är en av de kommuner som har ett specialansvar för ensamkommande flyktingbarn, säger Pehr Granfalk.

Pehr Granfalk vänder sig också mot att samla så många asylsökande på ett och samma ställe.

– Det är personer som har en asylprocess som idag tar två år. De ska alltså vara där i två år utan att veta om de får stanna i landet eller inte. Att då samla så många människor under en sådan hård psykisk press på ett och samma ställe, det är inte bra varken för dem eller för oss eller för våra möjligheter att ta emot dem på ett bra sätt, säger Pehr Granfalk.

”Måste svara”

Nu har Pehr Granfalk skrivit ett brev till Migrationsverket där han begär ett möte med generaldirektör Anders Danielsson.

– De måste svara på hur det här är tänkt att fungera, de måste svara på var boendet ska ligga, hur de har tänkt samarbeta med oss, men vi behöver också diskutera storleken på det här boendet och våra andra åtaganden gentemot Migrationsverket om det här boendet blir verklighet. Vi känner oss helt överkörda. Vi tycker att det är chockartat dåligt hanterat av Migrationsverket, säger Pehr Granfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråk om asylboende i Solna

Mer i ämnet