Den attackerande älgen sedd uppifrån stolpen Foto: SVT

Flydde upp i lyktstolpen – filmade själv attacken

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som sett den smått dramatiska bilden av mannen som jagades upp i en lyktstolpe av en älg i Haninge i tisdags. Nu väljer han att dela med sig av bilderna från älgattacken som han själv filmade från lyktstolpen.

När gotlänningen Pelle Wahlgren körde längs Gudöbroleden i Haninge under tisdagskvällen fick han syn på en man på rullskidor som hade tvingats att stanna framför en älg på en cykelbana intill vägen.

Pelle stannade bilen och försökte hjälpa mannen genom att försöka mota bort älgen från cykelbanan men blev istället själv bortjagad och fick då söka skydd genom att klättra upp i en lyktstolpe.

– Jag gick fram till älgen och försökte mota bort den men när älgen vänder upp så försökte jag hålla mig bakom stolpen så att den inte sprang på mig. Men när den började röra på sig mot mig så klättrade jag upp direkt, säger Pelle Wahlgren.

”En trängd älg kan anfalla”

Enligt Jens Gustavsson, biträdande riksviltvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet, kan älgar gå till anfall när de blir trängda och inte har någon flyktväg.

– En älg som är trängd reagerar inte som en älg som har kontroll på situationen. En trängd älg kan gå till anfall i stället för att fly, vilket hände i det här fallet. Fäller älgen öronen bakåt är den arg. Då ska man vara extra försiktig och se till att den uppfattar att man är där.

Vad ska man tänka på om man möter en älg?

– Man måste prata högt och tydligt och inte gömma sig eller smyga sig på den. Ser man en älg på långt håll ska man gå åt ett annat håll. Det finns ingen anledning att utmana ödet.

Fick hjälp av bilister

Pelle blev kvar i lyktstolpen en bra stund innan han fick hjälp av andra trafikanter som stannade sina bilar och började tuta.

– Det blev trafikstockning, bilarna tutade så att älgen tappade fokus och började röra sig därifrån. Då kunde jag äntligen glida ner ifrån lyktstolpen och då var äventyret slut, säger Pelle Wahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.