Kraftigt oväder över Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid drog ett kraftigt oväder in över Stockholm. En färja slet sig från färjeläget och både tunnelbanan och bostadshus blev översvämmade med vatten.

Stockholmstrakten har hittills drabbats värst av ovädret. Pendeltågstrafiken var vid halv tre helt avstängd mellan Södra station och Centralen i Stockholm på grund av ett signalfel till följd av ovädret.

– Det påverkar all pendeltågstrafik som passerar Stockholm. Fjärrtågen påverkas inte i nuläget, men resenärer ska hålla sig informerade, säger Bodil Sonesson på Trafikverket.

Översvämningarna 2014

Omfattande störningar

På andra pendeltågssträckor är det stora problem med elförsörjning.

Hagalundsdepån har också tvingats utrymmas efter en brand som orsakats av ett blixnedslag.

Södra länken är eller har varit delvis avstängd på grund av översvämningar.

Även längre norrut i landet har det varit mindre problem i samband med ovädret.

Brandförsvaret hinner inte med

Storstockholms brandförsvar har gått på knäna under eftermiddagen efter det att ovädret drog in över Stockholm. Blixten har slagit ner i flera hus i Stockholmsområdet och översvämningar har rapporterats in. Just nu brinner en båt på Beckholmen men ingen ska enligt uppgift ha skadats.

– Vi har haft flera hundra larm under ett par timmar, säger Jarmo Carlsten, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Enligt honom har resurserna varit för knappa för att de ska ha kunnat åka ut på alla larm.

– Vi har fått prioritera personskador och bränder men som tur är har det inte varit några allvarligare händelser, säger han.

Elkunder utan ström

Trots åskan har elnätet klarat av ovädret relativt bra. Vid Ladugårdsgärdet var på eftermiddagen dock 1552 elkunder utan ström och i Norrtälje var ett hundratal abonnenter utan el vilket Vattenfall tror kan bero på åskan. En av de strömlösa vid Gärdet var Kurt Andersson.

– Vi har inte haft ström på en timme, dessutom har det blåst ner träd här vid Gärdet, säger han.

Elen kom vid 16-tiden tillbaka.

Gröna Lund fick stänga ner attraktioner

– Vid åska har vi som rutin att stänga ner alla höghöjdsattraktioner men nu fick vi stänga ner allt, säger Hasse Andersson, parkchef på Gröna Lund.

Enligt honom var blåsten så kraftig att soptunnor flög omkring på nöjesfältet.

– Det fick oss att stänga ner alla attraktioner och öppna upp extra platser på våra restauranger då det var obehagligt att vistas ute, säger han.

Nu pågår kontroller av samtliga attraktioner för att sedan kunna sätta igång dem igen. Det är i nuläget oklart hur lång tid detta kommer att ta.

– Det är ingenting vi vill stressa med men de borde vara igång igen vid 16-tiden, säger Hasse Andersson.

Färja slet sig

Området är nu på väg vidare norrut där Uppland står näst på tur.Viking Lines passagerarfärja M/S Mariella slets loss och drev ut från stadsgårdskajen när ett oväder slog till mot Stockholm strax innan klockan 14 på söndagen.

– Hon slets verkligen loss. Det kom starka kastvindar och trossen gick av, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef på Viking Line.

Det kan ha funnits passagerare ombord.

– De flesta passagerare är ute och går på stan mitt på dagen, men det kan har funnits någon kvar i hytterna.

Ingen ska ha kommit till skada.

Fartyget ska ha fått hjälp med bogsering tillbaka till en annan kaj.

– Nu är läget stabilt, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna 2014

Mer i ämnet