Rektor i Vallentuna får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Enligt kommunen finns oegentligheter i hur skolans ekonomi har skötts. Även skolans utvecklingschef får gå.

Det var för en månad sedan som kommunens revisionsfirma började utreda skolans ekonomi, och nu har man kommit fram till att kommunens regelverk inte har följts. Både rektorn och skolans utvecklingschef avskedas därför, skriver kommunen på sin webbplats.

Utredningen är ännu inte klar. Men ändå avskedas de båda skolledarna.

HÄRVAN PÅ BÄLLSTABERGSSKOLAN

– Det som har hänt är inte acceptabelt. Ett avsked av de här personerna var oundvikligt när vi har sett hur skattemedel har använts ovarsamt. Vi har tydliga rutiner för kommunens verksamhet, men inleder omedelbart ett arbete för att ytterligare förbättra dem för att förhindra att detta händer igen, säger Parisa Liljestrand (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Inte fått bemöta anklagelser

De två som nu avskedas har varit avstängda från sina tjänster under tiden utredningen pågått. Utredningen fortsätter några veckor till och när den är klar tas beslut om eventuella ytterligare åtgärder.

Skolledarnas advokat Michael Fishbein säger till ABC att de som avskedats inte fått chans att bemöta några anklagelser.

– Man har valt att avskeda med hänvisning till en utredning som inte ens är klar. Vii inte haft någon möjlighet att bemöta anklagelser, så vi kommer nu att lämna in en stämmningsansökan mot Vallentuna kommun.

ABC har utan framgång sökt Bällstabergsskolans nu avskedade rektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HÄRVAN PÅ BÄLLSTABERGSSKOLAN

Mer i ämnet