Enligt länsstyrelsens fiskekonsult är ökningen av skarv i skärgården negativt för fiskebestånden. Foto: TT

Skarven har ökat med 14 procent på ett år

Uppdaterad
Publicerad

5.867 skarvbon kunde räknas in under förra året. Det är en ökning på 14 procent på bara ett år – något som kan hota fiskebestånden.

Sedan Skärgårdsstiftelsen började publicera sin årliga rapport ”Levande skärgårdsnatur” 1994 har det aldrig varit så mycket skarv i Stockholms skärgård – 5.867 bon, skriver tidningen Skärgården.

– Det låter oroväckande. När jag tittat på siffrorna förut har det varit ganska uppenbart att de minskningarna som varit under några år har varit resultatet av skyddsjakten. Då förefaller det sig rimligt att det ökar igen eftersom vi i princip inte har haft någon skyddsjakt på två år, säger Henrik C Andersson, fiskekonsulent på länsstyrelsen till tidningen.

Skarv i skärgården

Ville ha skyddsjakt

Förra året beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på skarv i enskilda fiskevatten i Stockholm, för att värna om fiskebeståndet. Men det beslutet upphävdes av Naturvårdsverket. Myndigheten motiverade sitt beslut med att man inte kunnat styrka  sambandet mellan skarvens födosök och skadorna på fisket.

– Ökar skarven så är det negativt för fiskebestånden, säger Henrik C Andersson.

Ejdern minskar

Samtidigt som skarven ökar rejält enligt Skärgårdsstiftelsens rapport har det skett en katastrofal minskning av ejder i Stockholms skärgård. SVT Nyheter Stockholm kunde i förra veckan berätta att läget för ejdern är kritiskt.

– Vi hade ju hoppats att vi skulle kunna säga att vi vet vad det beror på och kunna åtgärda problemet, sa Gunnar Hjertstrand på Skärgårdsstiftelsen till SVT Nyheter Stockholm.

Läs mer: Kritiskt läge för ejdern i skärgården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skarv i skärgården

Mer i ämnet