Foto: Sigi Tischler/TT

TV: Skyddsjakt på skarvar i år

Uppdaterad
Publicerad

Skarvarna i Stockholms skärgård ökar. Och enligt fiskare påverkar de ekosystemet negativt. I år blir det tillåtet med skyddjakt på skarven.

I Stockholms skärgård finns 19 skarvkolonier. När SVT Nyheter Stockholm åker ut till en koloni är det en stark stank av fåglarnas avföring som möter oss vid Dalarö skans i Haninge.

Enligt länsstyrelsen ska det finnas 25.000 till 30.000 skarvar ute i Stockholms skärgård. Trots att det har bedrivits skyddsjakt i nästan 15 år så ökar antalet skarvar i länet.

Skarv i skärgården

Nu slår Naturvårdsverket fast att det får skjutas 675 skarvar i länet i år.

”Tar abborren”

Fiskekonsulenten Gunnar Berglund, som arbetat ute i skärgården i 30 år, menar att fågeln rubbar balansen i ekosystemet.

– Skarven fångar ju den fisken som är lättast att fånga, och det är ju abborre, gös och torsk. Och de är jätteviktiga för att uppehålla ekosystemet, säger han.

Skyddsjakt tillåten i år

– Vi anser att alla delar i år är tillräckligt välmotiverade och att det är tydligt hur skarven påverkar fisket, säger Hanna Ek, jurist på Naturvårdsverket.

Och det är just det som är knäckfrågan – påverkar skarven skårgårdens fiskeliv eller inte?

Gunnar Berglund är i alla fall inte nöjd med vad fåglarna lämnar efter sig.

– Träden är ju döda, nästan alla i varje fall, säger han och pekar på den lilla ön bebodd av den omdebatterade fågelarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skarv i skärgården

Mer i ämnet