Getterna Getrud, Kola och 7-årige Melvin Foto: Privat

Länsstyrelsen låter inte Getrud åka hem

Uppdaterad
Publicerad

Geten hittades i fredags i en överhettad bil utan registreringsskyltar i Skanstull. Nu väntar en process för att återförena killingen med sin familj i Skåne.

Polisen vill inte bekräfta att de två personerna som gjorde anspråk på geten misstänks nu för stöld och djurplågeri efter att ha lämnat geten i bilen i minst två timmar.

Den verkliga ägaren som heter Victoria Mårtensson Wingård och kommer från Lilla Oberöd i Skåne blev chockad när hon såg sin get räddad ur en bil i Stockholm 55 mil från gården där killingen stals.

Getrud kom hem efter kidnappningen

– Vi såg direkt att det var hon. En ”getmamma” känner igen sina killingar, säger Victoria Mårtensson Wingård som läste nyheten på Aftonbladet under fredagskvällen.

Hade haft blöja

Geten stals från hennes getgård i måndags och var försvunnen i fem dagar innan hon hittades i Stockholm.

– Det känns helt fruktansvärt att någon kunnat komma in och plocka upp en killing ur vår hage, vi bor alldeles intill, säger ägaren Victoria Mårtensson Wingård.

Läs också: Skånsk getägare ”Det är vår Getrud, jag är helt säker”

Bilen stod delvis i solen vid en badmintonhall under Skanstullsbron och parkeringsvakten som fann bilen och larmade polis vittnade om att geten var medtagen.

– Hon hade tydligen haft blöja på sig som hon lyckats ta av. Vem vet hur länge hon varit i bilen, säger Victoria Mårtensson Wingård och suckar.

Länsstyrelsen håller kvar Getrud

Nu väntar dock en process med Länsstyrelsen innan killingen får lämna Skansen.

– Ägaren hittades idag men eftersom det pågår en utredning om djurplågeri är det Länsstyrelsen som fattar beslut om när hon får åka hem igen, säger informatören Carina Skagerlind på polisen.

Många vill skjutsa hem Getrud

Efter att historien kom ut har många engagerat sig i Getruds öde och Victoria berättar att många erbjudit sig att skjutsa hem henne igen.

– Det är fantastiskt vad sociala medier kan göra men vi har faktiskt en lösning redo. Det är kvinnan som bestämde Getruds namn som erbjudit sig att köra hem henne och då får hon åka i en avsedd bur utan blöja, säger Victoria Mårtensson Wingård.

Hur ser Getruds framtid ut?

– Hon ska bo här på gården och bli mjölkget. Om två år får hon träffa en getherre och då blir det egna killingar och mjölk, säger Victoria Mårtensson Wingård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Getrud kom hem efter kidnappningen

Mer i ämnet