På tisdagen meddelas domen mot mamman som misstänks ha försökt döda sitt eget barn upprepade gånger. Foto: SVT/TT

Dom i uppmärksammat fall

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren tycker att hon har god bevisning. Advokaten kallar rättegången för häxprocess. Under tisdagen faller domen i det uppmärksammade fallet där en kvinna åtalats för upprepade mordförsök – på sitt eget barn.

Rättegången i Uppsala tingsrätt pågick i tre och en halv månad. Men under onsdagen kan fallet få sitt slut. För under dagen väntas domen mot mamman som misstänks för att upprepade gånger ha försökt kväva sitt eget barn, genom att täppa till barnets luftvägar.

Rättegången har varit unik eftersom åklagaren drivit linjen att mamman lidit av den mycket ovanliga beteendestörningen Münchhausen syndrom by proxy, eller barnmisshandel genom förfalskning av symptom, som störningen benämns på svenska.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

När mammans nyfödda son drabbades av oförklarliga symptom i samband med att han fick vård på Akademiska sjukhuset började personalen fatta misstankar mot mamman.

Kvinnans livshistoria avgörande

För att leda åtalet i bevis har åklagaren fokuserat på stora delar av kvinnans livshistoria. Det krävs för att rätten ska köpa att kvinnan lidit av en beteendestörning. Till slut åtalades hon på 31 punkter, bland annat flera fall av mordförsök på sitt eget barn, men även flera fall av grov misshandel av barnet. Åklagaren kallade omkring 50 vittnen för att försöka visa för tingsrättens ledamöter att kvinnan verkligen försökt döda sitt eget barn. Men advokaten har kallat det hela för en häxprocess.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Förundersökningen fokuserar på henne som person, målet ska handla om de konkreta gärningspåståendena och inte om henne. En desperation från åklagarsidan att man försöker gräva fram saker från hennes bakgrund. I ett försök att visa att hon lider av den här diagnosen, sedan ska den i sin tur styrka brottpåståenden, sa advokaten Johan Rainer till SVT Nyheter Uppsala när rättegången startade i februari.

Släpptes på fri fot

Åklagaren har bland annat menat att en rad polisanmälningar från kvinnans sida kan tyda på att hon just lider av det nämnda syndrom. Bland annat ska hon felaktigt ha polisanmält att hon blivit rånad, enligt åklagaren.

Efter huvudförhandlingarna släpptes mamman på fri fot. Kvinnans advokat gick snabbt ut och tolkade beslutet som att hans klient förmodligen skulle frias. Samtidigt har mamman suttit häktad under lång tid, vilket alltid ska ”dras av” på eventuella fängelsestraff.

Tingsrätten meddelade att domen skulle bli offentlig klockan 14 på tisdagseftermiddagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Mer i ämnet