Foto: Leif R Jansson/TT

Kvinnan om hovrättsbeskedet: ”Mycket lättad”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som är misstänkt för mordförsök på sitt eget barn ska inte genomgå en rättpsykiatrisk undersökning och därmed heller inte häktas.

Den mordförsöksmisstänka mamman häktas inte och ska heller inte genomgå en rättpsykiatrisk undersökning. Det fastslår hovrätten idag efter höstens förhandlingar. I och med detta tyder det mesta på att kvinnan frias.

Den misstänkta kvinnan låter hälsa via sin advokat, Johan Rainer, att hon är ”mycket lättad” efter dagens besked från hovrätten.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

– Detta tyder enligt oss mest troligtvis på att hovrätten kommer gå på tingsrätten linje, fortsätter de.

Åklagaren besviken

Åklagaren Annika Bokefors är dock besviken.

– Jag och min kollega är besvikna i och med att detta tyder på att åtalet kommer ogillas. För pojkens del tycker jag detta är synd. Han är ett litet barn, säger hon.

16 fall av grov misshandel och 14 mordförsök på sitt egna barn, så löd anklagelserna mot den kvinna i 25-årsåldern som stod åtalad i Uppsala tingsrätt under våren.

Kvinnan friades i tingsrätten, mycket på grund av att försvaret kunde visa på alternativa förklaringar. Men fallet överklagades till hovrätten, och huvudförhandlingen hölls nu under hösten.

– Mycket har handlat om pojkens hälsa, och om hans tillstånd kunnat förklarats på andra sätt än vad åtalet gör gällande, säger Annika Bokefors.

Dom faller 10 januari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Mer i ämnet