I bevismaterialet ingick filmer från salen på Akademiska sjukhuset i Uppsala där bebisen vårdades tillsammans med mamman. Foto: Åklagarmyndigheten/TT

Mamma frias – misstänktes för mordförsök på sitt spädbarn

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna från Uppsala län som stått åtalad misstänkt för att ha försökt mörda sitt spädbarn frias även i hovrätten.

Kvinnan har stått åtalad för 16 fall av grov misshandel och 19 mordförsök på sitt eget barn. Händelser som ska ha inträffat under 2015.

Hon friades i Uppsala tingsrätt förra sommaren, men domen överklagades av åklagarsidan till Svea hovrätt. I december gavs beskedet att kvinnan inte skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, och att hon heller inte skulle häktas. Detta antydde att kvinnan, som varit på fri fot sedan förra sommaren, skulle komma att frias.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Ingen diagnos

Hovrätten konstaterar i domen att de anfall som barnet haft är svåra att förklara, och att trots att barnet anses vara medicinskt välutredd, så har det inte gått att ställa någon diagnos.

Rätten konstaterar också att de symptom som barnet haft vid flera anfall i huvudsak överensstämmer med syrebrist.

Samtidigt menar rätten att det inte kan uteslutas att det funnits en naturlig orsak till anfallen. Dessutom menar hovrätten att det i vissa fall är osannolikt att mamman skulle ha kunnat orsaka syrebristen, eftersom hon inte haft tillräckligt lång tid på sig samt att det funnits andra personer i närheten. Barnet har också fått anfall när mamman inte varit med.

Videofilmerna håller inte

Inte heller den tekniska bevisningen, som videofilmerna från Akademiska sjukhuset, bevisar enligt hovrätten att mamman försökt kväva spädbarnet.

Hovrätten slår därmed fast att det inte kan ställas utom rimligt tvivel att mamman orsakat barnets anfall, och friar därför henne.

Kammaråklagare Lena Jansson har bara hunnit titta på domen som hastigast, men säger att hon är förvånad över utgången.

Videofilmer var stark bevisning

Enligt henne är de starkaste bevisen i målet bland annat det faktum att den lille pojken bara har fått anfall när han varit ensam med mamman och att anfallen upphörde när mamman greps. Det finns heller ingen annan medicinsk förklaring till pojkens anfall.

– Vi har haft några huvudpunkter i vår bevisning, bland annat videofilmerna. Hovrätten har gått igenom punkt för punkt och tycker att det finns brister, säger Lena Jansson.

Men att det finns på film, borde inte det anses som ganska stark bevisning?

– Ja, det hör ju till de delarna där jag är mest förvånad att det inte blev en fällande dom.

Kvinnan lättad

Är sista ordet nu sagt i det här målet?

– Jag kan inte svara på det i dagsläget. Det här var ju en hovrättsdom och i så fall är det Högsta domstolen som är nästa instans, men då ska det handla om någon isolerad rättsfråga. Om domen ska överklagas igen är inte upp till mig att bedöma utan då blir det högre upp inom åklagarmyndigheten, säger Lena Jansson.

Kvinnas advokat låter hälsa att kvinnan är lättad.

– Hon har hela tiden varit säker på att hon ska frikännas. Det har varit en enorm press under hela den här tiden som nu har lättat från henne och familjen, säger kvinnans advokat Johan Rainer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Mer i ämnet