Kvinnobröst ska inte censureras i sociala medier, det anser organsationen Free the nipple som demonstrerar i Uppsala idag. Foto: Skärmdump Youtube/Free the Nipple

Barbröstad demonstration i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor ska inte behöva bli censurerade i sociala medier, det anser organisationen Free The Nipple som demonstrerar i Uppsala på fredagen.

Bakom initiativet står två studenter som kämpar för att den kvinnliga kroppen ska få vistas i det offentliga rummet på samma villkor som den manliga.

– Vi förväntas att täcka brösten på offentliga platser, säger Stina Jansson som är en av initiativtagarna.

Vad är det för problem med att bröst sexualiseras tycker du?

I och med det gör ju även kvinnliga kroppar det i förlängningen, säger Stina Jansson.

Vad tänker du att den här demonstrationen ska leda till?

Det har redan hänt, att vi pratar om det. Vi pratar med er nu och vi har pratat med P4 och vi pratar om att kvinnligt kodade bröst sexualiseras, det är fantastiskt, säge Stina Jansson.

– Tar man ett kvinnligt bröst och klipper in en manlig bröstvårta ovanpå är det okej. Sociala medier tar sig friheten att koda ett kön och sedan komma med restriktioner om hur det könet ska uppträda. Det känns fånigt att vi inte har samma rättigheter att visa ett neutralt bröst om vi vill, har en av initiativtagarna, Anna Nikolina Solander tidigare sagt till tidningen Ergo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.