Vivianne Macdisi (S) tycker att de statliga bidragen räcker långt. Foto: SVT

Barnläkaren: ”Barnen har rätt till vård”

Uppdaterad
Publicerad

Barn med svåra hjärtfel, blodsjukdomar och psykiska besvär. Och ett stort antal barn som inte fått tillräcklig vård i hemlandet eller under färden till Sverige. Så märker man av det ökade flyktingmottagandet på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Och de är inte ensamma.

En stor del av de flyktingar som kom till Sverige under 2015 var barn under 18 år, och det är något man märkt av på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

– Det är jätteviktigt att komma ihåg att både enligt lag och barnkonventionen så ska de här barnen ha precis samma rätt till vård och omhändertagande som alla barn. Och det försöker vi absolut att ge, säger Johan Kaarme, barnläkare och biträdande verksamhetschef på barnakuten.

Begär miljoner

Barnsjukhuset är inte den enda verksamheten som märker av effekterna av det ökade flyktingmottagandet. Faktum är att de flesta av sjukhusets verksamheter märker av det, på olika sätt. Det konstateras i Akademiska sjukhusets delårsrapport.

Medan barnsjukhuset ansökt om 1,15 miljoner kronor extra för att klara av flyktingmottagandet, har psykiatrin begärt 7 miljoner kronor extra. En summa som enligt prognosen låg i underkant. Även primärvården, folktandvården och hälsa och habilitering märker av det växande patientunderlaget, vilket leder till bland annat sämre tillgänglighet och ett större behov av sjukvårdstolkar.

Även om de pengar man får från staten inte täcker alla kostnader som uppstår på grund av det ökade flyktingmottagandet, så tycker Vivianne Macdisi (S) att de räcker långt. Hon menar att flyktingar trots allt utgör en väldigt liten del av det totala patientunderlaget, och att de nya invånarna i längden kommer att bli en tillgång.

Vivianne Macdisi (S) tycker att de statliga bidragen räcker långt. Foto: SVT

– Ett ökat antal personer i vårt län innebär också ett ökat antal personer som kommer att jobba, betala skatt, och som blir medborgare i Uppsala län och det ser vi som en stark tillgång, säger hon.

Läs mer: Nordquist (L): ”Pengar finns”

Patienter försvinner

Det är inte bara flyktingar i Uppsala län som söker vård på Akademiska barnsjukhuset. Eftersom det är ett specialistsjukhus tar man även emot patienter från andra län. Men att nå ut med rätt vård är inte alltid helt lätt. För trots att många kommer på en första hälsoundersökning så kan uppföljningen bli svår.

– Ofta så flyttar man runt både inom ett landsting och till andra landsting, så svårigheten har varit att nå de här personerna. Eftersom vi inte haft tillgång till mobilnummer eller kontaktuppgifter, så kan man flytta och under tiden faller man mellan stolarna. Det gör också att man kan ha svårt att förstå det svenska vårdsystemet och veta precis vart man ska ta sig vid olika tillstånd och så.

Johan Kaarme menar att det finns mycket som kan förbättras utan mer pengar till verksamheten. Ett ökat samarbete och ökade möjligheter att nå ut till patienterna, genom att få tillgång till deras kontaktuppgifter, skulle kunna göra skillnad.

– Det kan göra att den här gruppen lättare kan ta sig till rätt instans.

Lägga krut på psykiatrin

Inför framtiden betonar Johan Kaarme vikten av att satsa på det psykologiska omhändertagandet.

– Man behöver lägga mycket krut kring det. Många av de här barnen har varit med om saker som satt spår i psykiska hälsan. Och det kan få långtgående effekter om man inte hanterar det på rätt sätt. Där kan det vara klokt inför framtiden, att den hjälpen ges.

Verksamheter som påverkas

Psykiatrin – antalet asylbesök ökat med 300 procent sedan 2014, och behoven väntas öka – avslag på asylsökningar har lett till många hot om självmord och självmordsförsök, och de som får asyl kan få större behov av behandling eftersom de då är mer mottagliga

Akademiska barnsjukhuset – många flyktingbarn söker vård

Lungmedicin – kraftig belastning med tuberkulospatienter

Infektionssjukdomar – främst patienter med kronisk hepatit B, tuberkulos men även exempelvis sårinfektioner och resistenta bakterier

Akademiska laboratoriet – ökat antal tuberkulos-prover, samt HIV-, hepatit- och parasitanalyser

Primärvården – försämrad tillgänglighet, men ojämnt fördelat då vissa mottagningar tar emot asylsökande dagligen

Hälsa och habilitering – svårare problematik kring alla målgrupper, större behov av sjukvårdstolkar och informationsmaterial på olika språk

Folktandvården – avsevärt sämre tandhälsa hos asylsökande barn och ungdomar, stora tandvårdsbehov leder till längre besök

Landstingets ledningskontor – kostnader för smittskyddsprover har ökat, ska undersöka om det orsakats av det ökade flyktingmottagandet

Rapporten finns i sjukhusstyrelsens handlingar från sammanträdet i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.