Nordquist (L): ”Vi måste jobba smartare”

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingmottagandet sätter fingret på något som landstinget redan vet – att det finns mycket pengar. Det säger oppositionsrådet Lina Nordquist (L). Borgerliga kollegan Stefan Olsson (M) tycker däremot att staten ska stå för flyktingars vård.

– Flyktingmottagandet sätter fingret på något vi redan vet. Det finns pengar, vi måste bara använda dem klokare, säger Lina Nordquist.

Oppositionsrådet Lina Nordquist (L) håller med Vivianne Macdisi (S) om att invandringen är viktig för framtidens välfärd. Att erbjuda flyktingar vård ser hon som en ren investering.

– Kortsiktigt kommer flyktingmottagandet kosta runt 20 miljoner varje år, men om bara 15 år fattas det 5 500 vårdutbildad personal i vårt landsting. Utan flyktingar har vi verkligen ett problem, på sikt. Flyktingar urholkar inte vår välfärd, de bygger välfärden.

Läs mer: Barnläkaren: ”Barnen har rätt till vård”

Praktisk fråga

Att vända sig till staten för att få mer pengar för att täcka de ökade kostnaderna för flyktingars vård tycker hon inte är rätt väg att gå. Det tycker däremot borgerliga kollegan Stefan Olsson (M).

– Vårdkostnader föranledda av vård till asylsökande och personer som uppehåller sig olagligt i landet bör staten stå för, säger han.

Stefan Olsson konstaterar att oavsett vem som betalar så är det skattebetalarna som står för kostnaden, men menar att det är en praktisk fråga.

– Staten har bestämt att den ska bära alla kostnader förknippade med asylmottagningen och då är det rimligt att staten står för hela kostnaden, och inte som nu bara över en viss nivå.

Det blir då tydligare för medborgarna att se vad kostnaderna är, menar Stefan Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.