Fem gånger Hederos på UKK

Uppdaterad
Publicerad

Hederos ska ha fem konserter under året, där han själv har fått spåna fram fem kvällar med vitt skilda program.

– Det är lite som ett stipendie fast ännu roligare. Det var faktiskt en helt overklig känsla, lite som jag har föreställt mig att det är att vinna på lotteri och sånt, säger Martin Hederos.

Fria improvisationer

Han är en mångsidig musiker som började med folkmusik, testade klassiskt, halkade in på jazz, blev kidnappad (Martins egna ord) till rocken för att nu ha landat i singer-songwriter-genren.

Alla de delarna har han fått med i sitt program på UKK. Utöver det ägnar han sig numera också åt fria improvisationer när han spelar med Fire Orchestra och Tonbruket.

Läs mer: Här är artisterna som Hederos bjudit in

Amerikansk gästartist

Först ut i Martins husockupation är den amerikanska singer-songwritern Jolie Holland som spelar med honom torsdagen den 12 januari.

– Den är någonting med hennes röst. Hennes skiva Escondida har funnits i mina öron sedan den kom för 12,13 år sen. Det finns också en jazzighet i hennes uttryck som tilltalar mig.

Men de hade aldrig spelat tillsammans tidigare. Martin Hederos kontaktade Hollands manager och Holland nappade direkt trots att managern var lite skeptisk i början.

– Det lät väldigt spännande och kul. Jag älskar att spela med duktiga musiker. Martin har verkligen multitalang och en stor bredd, säger hon.

Och hon tycker att det här samarbetet är ett skönt avbrott från livet i turnébussen.

– Det är verkligen kul, det är sånt musiker vill göra istället för att sitta i en buss hela dagarna, säger hon och skrattar.

Ett år att minnas

– Det här året kommer jag att komma ihåg. Att jag får göra det här är väldigt speciellt och kul, säger Martin Hederos innan han fortsätter repandet med Jolie och de andra musikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.