Foto: SVT

Flera företag bakom tipset om misstänkta mutor

Uppdaterad
Publicerad

Nu framkommer nya uppgifter om mutmisstankarna mot en tjänsteman på landstinget i Uppsala

Hittills har det rapporterats att en leverantör till landstinget larmade om att man erbjudits en muta från en anställd på landstingsservice.

Nu kommer helt nya uppgifter. SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med flera företag som den nu varslade mannen haft kontakt med, och det visar sig att det var flera företag som gick samman och valde att larma om mannens krav på privata förmåner.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

VD:n på ett av företagen säger att hans företag kom överens med en underentreprenör om att anmäla händelsen – eftersom de båda råkat ut för den nu varslade mannens krav.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi och våra underentreprenörer reagerade på det här. Vi vill ju jobba för att byggbranschen ska vara sund och bra, säger han.

Landstingsservice, som har hand om landstingets fastigheter omsätter varje år omkring en miljard kronor, och för många företag är landstinget en mycket stor och viktig kund.

– Man är i en form av beroendeställning, så att säga nej är inte alltid helt enkelt. Men i grunden handlar det om vad som är rätt och fel, och jag vill verkligen ge en eloge till grabbarna för att de reagerade, säger VD:n.

– Och jag vill poängtera att landstinget vanligtvis är en väldigt noggrann och bra kund att arbeta med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

Mer i ämnet