Åklagare Johan Lindmark vid riksenheten mot korruption Foto: SVT

Korruptionsåklagare tar över mututredning

Publicerad

Riksenheten mot korruption har nu tagit över fallet med misstänkta mutorna vid landstinget i Uppsala.

Polisanmälan gjordes förra veckan. Men nu tar åklagarna vid riksenheten mot korruption över. Och brottsrubriceringen – som tidigare varit trolöshet mot huvudman – har nu ändrats till tagande av muta. Om den tidigare anställde vid landstingsservice på landstinget i Uppsala döms, kan han få uppemot två års fängelse. Om brottet skulle komma att bedömas som grovt riskerar mannen fängelsestraff på uppemot sex år.

Åklagare Johan Lindmark är förtegen om fallet men utesluter inte att förundersökningen kommer att växa.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

– Det ligger i sakens natur, att om det är ett mutbrott, där det finns en givare och en tagare. Då kommer vi ju normalt vara intresserade av vem som också givit mutan, säger han.

SVT: Vilka utredningsåtgärder kommer ni att vidta?

– Det vill jag inte gå in på, men det jag kan säga är att jag gett mina utredare en del utredningsåtgärder som de kommer att sätta igång med, säger.

Landstingschefer träffas

Det var förra veckan som SVT Nyheter Uppsala kunde avslöja att mutmisstankar uppstått mot en tjänsteman på landstingets fastighetsavdelning landstingsservice, och att tjänstemannen stängts av. Landstinget bekräftade snabbt det hela, och meddelade att man varslat tjänstemannen om uppsägning.

På tisdagen kommer alla chefer inom landstingsservice att samlas för att besluta om vad man ska göra för att undvika att något liknande inträffar igen.

– Vi kommer att diskutera vilka rutiner vi behöver förändra, och se till att påminna våra medarbetare om vilka regler som gäller, säger Jonas Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

Mer i ämnet