Mutmisstankarna mot landstingstjänstemannen polisanmäldes på torsdagsmorgonen Foto: SVT/Montage

Mutmisstankarna polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

E-post och SMS-konversationer kan bli avgörande bevis.

Det var på onsdagen som SVT Nyheter Uppsala kunde berätta om att en man varslats om uppsägning efter att landstinget fattat misstankar om att mannen begärt mutor för att ge företag uppdrag för landstinget.

LÄS MER: Misstänkt mutaffär på landstinget i Uppsala

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

Det ska handla om en rad tillfällen, och under lång tid.

På torsdagsmorgonen meddeladechefen för landstingsservice Jonas Eriksson att man lämnat in en formell polisanmälan om de misstänkta mutorna.

Vanligtvis hamnar misstänkta korruptionsrelaterade brott hos riksenheten mot korruption.

– Vi har inte fått in någon anmälan hit ännu, såvitt jag vet, säger Kim Andrews, chefsåklagare.

LÄS MER: ”En begärd muta är också en muta”

Enligt samstämmiga uppgifter till SVT har landstinget tillgång till SMS- och mailkonversationer som den anställde haft, något som kan komma att bli avgörande bevis. Kim Andrews anser att skriftlig bevisning kan vara mycket viktig i förundersökningar som rör mutor.

– Ja, de är viktiga, men måste såklart bedömas utifrån sin kontext. Man måste titta på varifrån dokumentationen kommer, när den är ifrån och så vidare. Precis som med vittnesmål så behöver man bedöma tillförlitligheten, säger han.

VIDEO: Hör landstingschefen själv – om mutaffären

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

Mer i ämnet