Foto: Illustration/SVT Design

Misstänkt mutaffär på landstinget i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

För att få uppdrag hos landstingsservice ville tjänstemannen att entreprenörerna skulle bjuda honom på privata förmåner. Bland annat en privat byggnation och verkstadstjänster. Nu har mannen varslats om uppsägning.

Den här nyheten kunde vi berätta tack vare ett tips från er tittare. Vill du tipsa mig om misstänkt korruption? Hör av dig här!

Flera källor med insyn berättar om hur den anställde mannen plötsligt beordrades att lämna sin arbetsplats i förra veckan, när mutmisstankarna uppdagades.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

– Sedan dess har ingen sett honom på jobbet. Vi vet inte om han är avstängd eller fått sparken, säger en av källorna.

Den misstänkte mannen har varit anställd av landstinget i omkring fem år. Han har haft sin tjänst på landstingsservice som har ansvaret för ombyggnader, nybyggnader, drift och underhåll av landstingets fastigheter. Men på avdelningen inom landstingsservice där den anställde arbetat vill få prata öppet om vad som inträffat. Och de flesta SVT talar med hänvisar till tillförordnade chefen för landstingsservice, Jonas Eriksson.

Misstankar om mutbrott

Flera personer uppger dock att landstinget sedan förra veckan försökt utreda mannens förehavanden och kontakter med leverantörer.

Jonas Eriksson bekräftar nu att den anställde blivit varslad om uppsägning.

– Vi har fått indikationer och misstankar om mutbrott. Sedan har vi skyndsamt försökt att utreda det här, och i måndags kände jag att jag hade tillräckligt mycket på fötterna, och jag valde då att varsla personen om uppsägning, säger Jonas Eriksson.

– Jag är naturligtvis jättebesviken att det här sker inom landstingsservice. Det går aldrig att ha system som är vattentäta mot sådant här. De flesta befattningar hos oss innebär ett stort ansvar.

Pågått under lång tid

Mannen har haft en position där han kunnat beställa varor från upphandlade leverantörer, och enligt SVT:s källor har han krävt privata förmåner från entreprenörer i utbyte mot uppdrag för landstingsservice.

Jonas Eriksson vill inte gå in på detaljer men bekräftar att så är fallet.

– Han har begärt förmåner från entreprenörer, ja. Det ska exempelvis ha rört sig om en privat byggnation och verkstadsbesök. Vi tror inte att det handlar om några miljonbelopp men det har handlat om flera olika leverantörer, och under lång tid. Det kunde jag inte bortse från, säger Jonas Eriksson.

SVT: Hur fick ni reda på det här?

– Det var faktiskt en av leverantörerna som hörde av sig, och tyckte att så här får det inte gå till.

Mannen polisanmäls

Nu kommer landstinget att polisanmäla mannen. Dessutom kommer Jonas Eriksson ta kontakt med fler leverantörer och uppmana dem att höra av sig om liknande oegentligheter upptäcks i framtiden.

– Vi kommer att påtala hur viktigt det är att respektera lagstiftningen, och även internt kommer jag påminna våra anställda om vår policy mot korruption och mutor.

Huruvida den misstänkte mannen faktiskt fått några förmåner av leverantörer vet inte Jonas Eriksson.

– Det går inte att bevisa i nuläget. Vi har inte hunnit gräva så djupt ännu. Men bara att begära förmånen är brottsligt, anser vi.

”Vi agerade snabbt”

Jonas Eriksson är nöjd med hur landstinget agerat efter att misstankarna blev kända.

– Jag tycker att vi agerat snabbt, kraftfullt och mänskligt mot den individen, som man också ska komma ihåg är en individ.

Mannen erkände handlingarna när han blev påkommen.

– Han erkände och beklagade, säger Eriksson.

SVT Nyheter Uppsala har gjort upprepade försök att komma i kontakt med den varslade mannen, men hittills utan att kunna nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

Mer i ämnet