Foto: SVT

Sparkad landstingsanställd åtalas för mutbrott

Publicerad

En tjänsteman som tidigare varit anställd inom Uppsala landsting åtalas för mutbrott. Mannen misstänks ha begärt att olika entreprenörer skulle bjuda honom på privata förmåner, som till exempel byggmaterial.

Det var i juni förra året som mannen varslades om uppsägning efter att mutmisstankarna uppdagats. Landstinget polisanmälde då de misstänkta brotten. Utredningen har skötts av Riksenheten mot korruption och på onsdagen lämnade kammaråklagaren in sin stämningsansökan till Uppsala tingsrätt.

Ville ha biljetter till Italien

I fem år ska den tilltalade mannen ha arbetat inom landstingsservice, som ansvarar för ombyggnader, nybyggnader, drift och underhåll av landstingets fastigheter. Han har innehaft en position där han har kunnat beställa varor från upphandlade leverantörer.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

Mannen åtalas nu för tagande av muta i tre fall. Enligt stämningsansökan ska mannen, i november 2013, ha begärt att få material till en bro, till ett ungefärligt värde av minst 15.000 kronor. I ett mejl till leverantören har mannen skrivit: ”undrar om man kan få material genom er”. Han ska även ha överlämnat en ritning till en bro till leverantören.

Vid ett annat tillfälle ska mannen via sms till leverantören ha begärt två biljetter till Italien. ”Två biljetter till Italien skulle inte heller sitta fel :-”, stod det i sms:et som åklagarsidan åberopar som bevisning.

”Vad sägs om lite sponsring”

Mannen misstänks också för att vid två olika tillfällen, i oktober 2015 och juni 2016, ha begärt att få förmåner i form av plåt-och lackarbeten på en bil, till ett värde av 70.000 respektive 46.000 kronor. I ett av sms:en till leverantören har den landstingsanställda mannen skrivit ”Vad sägs om lite sponsring? 30’ plåt + 40’ lack??” Vid det senare tillfället reagerade en av leverantörerna och hörde av sig till landstingsservice.

Förnekar mutanklagelserna

När mannen blev påkommen ska han ha erkänt handlingarna.

– Han erkände och beklagade, sade Jonas Eriksson tillförordnad chef på landstingsservice till SVT Nyheter Uppsala, i juni 2016.

Enligt stämningsansökan bestrider den misstänkte mannen ansvar för brott. I förhör har han förnekat att det skulle röra sig om försök att få mutor och menar istället att han bland annat försökte ta reda på om det gick att köpa byggmaterial till bron till rabatterat pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT MUTAFFÄR VID LANDSTINGET

Mer i ämnet