Foto: SVT/Privat

Företagare vill rädda nattjour i Östhammar

Publicerad

Nu ryter även företagare i Östhammar ifrån för att försöka behålla jourmottagningens öppettider. De är rädda att det skulle bli svårare att locka ny personal om den stänger under nätterna.

Jourmottagningarna i Tierp och Östhammar kan komma att stänga på nätterna om regionpolitikerna röstar igenom det förslaget. Det har fått både invånare och läkare att protestera. Nu stämmer även företagare i samverkan i Östhammar in i protesterna.

– Det handlar om att det ska finnas service. Finns det inte det på en ort så får vi inte in personal. Det är svårt att rekrytera personal redan idag. Det måste vara attraktivt att bo, leva och verka i Östhammar, säger Christina Williamsson Liw, ordförande i föreningen Företag i samverkan.

Brev till regionpolitiker

Ett tiotal företagsrepresentanter och lokala politiker har nu skrivit ett brev till vårdstyrelsen i Region Uppsala där de trycker på vikten av att behålla jourmottagningen öppen även nattetid.

– Vi jobbar hårt för att förbättra företagsklimatet, om nattjouren stänger skulle det vara ett steg tillbaka. Men det handlar också om att invånare i Östhammar betalar lika mycket i skatt som andra och vi ska ha tillgänglig till vård.

”I första hand inte näringslivsfråga”

Än är inget beslut taget och frågan utreds nu av Region Uppsala.

– Vård är inte i första hand en näringslivsfråga utan det är en fråga om behovet av vård men det är klart att det även ska vara en attraktiv plats att bo och jobba på. Vi håller på att titta på olika aspekter och de problem vi försöker lösa är i första hand hur vi ska fortsätta ha en trygg hälso- och sjukvård, säger regionrådet Malena Ranch (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.