”Vi kommer att ha en banderoll och dela ut flygblad”, säger Lucinda Andersson om eftermiddagens manifestation. Foto: SVT

Manifestation mot SD-möte

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket Tillsammans för Uppsala höll en manifestation utanför Ekonomikum när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Uppsala under tisdagen.

Manifestationen var tyst och fredlig och hölls strax före SD:s möte vid 18.30-tiden.

– Vi ska bjuda på kaffe vid entrén bara, och dela ut flygblad. Vi tycker inte att SD:s splittringspolitik går hem bland vanligt folk – vi vill visa på ett alternativ, sade Lucinda Andersson, talesperson för partipolitiskt obundna Tillsammans för Uppsala under förmiddagen.

Läs mer: Jimmie Åkesson på besök i Uppsala

Polisen gav ok

Nätverket hade pratat med polisen, som givit grönt ljus.

– Det var för kort om tid för att söka om tillstånd, men de har sagt ok, sade Lucinda Andersson.

Ett hundratal personer anmälde sitt intresse för eventet på Facebook.

Läs mer: Klotterattack mot Ekonomikum

Demonstranterna vänder Jimmie Åkesson ryggen Foto: SVT

Enligt SVTs reporter Emil Larsson, var ett 50-tal personer på plats och deltog i manifestationen under eftermiddagen. När klockan närmade sig 18.30 hade antalet minskat något och ett 30-tal stod kvar på andra sidan gatan för att delta i manifestationen.

– Antalet demonstranter har minskat något, det är nu ett 30-tal personer kvar på platsen. De står med ett plakat och småsnackar på andra sidan gatan, sade SVTs reporter på plats Emil Larsson.

Vid 18:45 hade de flesta lämnat platsen.

– Nu har de som väntade på att få komma in kommit in i lokalen så Tillsammans Uppsala har nu lämnat, säger SVT:s reporter på plats Niklas Gedda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.