Någon eller några har klottrat på samtliga entréer till Ekonomikum. Foto: Lars-Göran Svensk

Klotterattack mot Ekonomikum

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot tisdag har någon eller några klottrat ett flertal budskap riktade mot Sverigedemokraterna och partiets ordförande Jimmie Åkesson.

– Det är klottrat på samtliga entréer runt om huset, både på glasrutor och betongfasader, säger Peter Götlind, intendent vid Ekonomikum.

Ett flertal budskap klottrades under natten mot tisdag på fasaden till Ekonomikum i Uppsala. Enligt intendent Peter Götlind är de kopplade till Sverigedemokraternas evenemang som hålls på Ekonomikum under tisdagskvällen. Klottret kunde tvättas bort av ett saneringsföretag.

– Det är ingen tvekan om att det hänger ihop med att Jimmie Åkesson besöker Ekonomikum under eftermiddagen, säger han.

– Så här omfattande klotter har vi aldrig varit med om. Under en period för kanske åtta år sedan var det en klottervåg, men så här tydliga budskap och så här intensivt har det aldrig varit förut.

Läs mer: Jimmie Åkesson besöker Uppsala

Inför partiledarbesöket har universitetet arbetat tillsammans med både polis och säpo för att säkerställa säkerheten i anslutning till mötet.

– Vi försöker tillsammans med vår säkerhetsavdelning förbereda oss för var eventuella hot och faror ligger för vår verksamhet. Vi fokuserar framförallt på undervisning, forskning och lokaler. Är det fara för undervisning eller forskning då blåser rektor av ett sådant här evenemang.

Hur ser säkerhetsläget ut sett till det som hänt?

– Vi ligger bra till, som det ser ut just nu kommer evenemanget inte att blåsas av.

Läs mer: Fredlig manifestation mot SD

Det finns inga konkreta hot mot SD och Jimmie Åkesson inför dagens möten, enligt Uppsalapolisen.

– Vi gör kontinuerliga bedömningar utifrån riskerna och, säger Lisa Sannervik, presstalesperson.

Polisen har gått in i så kallat stabsläge – myndigheten har bedömt att SD:s besök är en så kallad ”särskild händelse” och har avsatt personal som bara ska jobba med detta under dagen.

– Det är en särskild kommendering som jobbar med de möten som hålls under dagen, säger Sannervik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.