Lisbeth Liljegren, 78, attackerades bara 50 meter från sitt hem och avled av sina skador. En kvinna i 30-årsåldern sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Foto: Privat

Lisbeth Liljegren, 78, dödades i Valsätra – dottern: ”Ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Lisbeth Liljegren, 78, attackerades brutalt i närheten av sitt hem. Hennes liv gick inte att rädda. Nu berättar hennes dotter om sorgen.

– Vi träffades bara dagar innan mordet, säger Anita.

Det var i fredags eftermiddag som polisen knackade på hos Anita i Gottsunda. Hon var ensam hemma och undrade varför det stod två poliser och en präst utanför hennes dörr.

Sen fick hon det ofattbara beskedet.

– Jag öppnar dörren och rakt upp och ned får jag veta att min mamma blivit brutalt misshandlad och att hennes liv inte gick att rädda, säger hon.

Attacken i Valsätra

Ett par timmar tidigare och drygt tio minuter från Anitas bostad pågick en stor polisinsats i ett bostadsområde i Valsätra.

En kvinna i 30-årsåldern, som under måndagen häktades misstänkt för mord, misstänks där också ha attackerat flera personer. När SVT Uppsala var på plats syntes blod i snön och en rollator låg omkullvält.

Ett av offren var Lisbeth Liljegren. Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

– Mamma brukar inte gå ut på den där sidan. Bara när hon hämtar sin rollator, säger Anita.

”Det blir så ofattbart”

Hemma hos Anita förklarade polisen vad som hänt och de ringde även och meddelade hennes två systrar om händelsen. Familjen samlades sedan i Uppsala under fredagskvällen.

– Jag kunde inte gråta, jag fattade ingenting. Det blir så ofattbart och det känns som att man får en hink med iskallt vatten över sig, förklarar Anita Blomqvist.

Lisbeth Liljegren var mamma till tre döttrar och hade sju barnbarn och tre barnbarnsbarn.

– Mamma var en otroligt fin människa som tyckte om att vara ute och hitta på saker med alla sina barn. Vi träffades bara ett par dagar innan mordet, säger Anita.

SVT Uppsala har varit i kontakt med anhöriga som har godkänt publicering av namn och bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Det känns obehagligt, tungt och skrämmande”, säger Fatima, som var vän med Lisbeth Liljegren. Foto: David Rydell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.