• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Svenska Kyrkan: Vi måste se över våra reserutiner

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Kyrkans generalsekreterare välkomnar den granskning som Aftonbladet har gjort. Helén Ottosson Lovén ska nu se över kyrkans rutiner kring förfarandet av resor utomlands.

– Vi mottar varje granskning postitivt och det är bra att vi kan titta på vår verksamhet från olika håll, säger Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare vid Svenska Kyrkan i Uppsala.

Många resor inom kyrkans verksamhet

Svenska Kyrkan finns i 25 länder och det är en naturlig del av arbetet att resa. Men Helén är kritisk till hur Anders Bergkvist använd kyrkans bonuspoäng till privata resor och ska nu samtala med honom kring det som har hänt.

Kyrkans lyxresor

– Vi har en tydlig reglering i den här frågan, och det är inte rätt att göra som Anders. Resan gjordes 2015 men han har under våren återbetalat den igen, säger hon.

Helén anser att det är viktigt att de regler som kyrkan har följs. Det handlar om hänsyn till miljö, goda villkor för researrangörer och en kombination av krav på arbetsmiljö och säkerhet. Förhållandet på plats är också avgörande vid bokningen av en resa.

– Vi behöver nu generellt titta på tillämpningen av våra reseregler och det ska jag se till att vi gör, säger Helén.

Felen ska rättas till

Kan en sådan här händelse leda till att man blir avskeded?

– Man behöver titta närmare på ärendet och skaffa sig en helhetsbild och se var det kan leda till för frågor. Och det är för tidigt att spekulera i något annat.

Hur tror du att medlemmarna regarer?

– Jag tror att de reagerar som jag själv. Det är viktigt att regler som finns tillämpas och att om det begås fel så ska de rättas till, säger Hélen.

Men generalsekreteraren tror inte att medlemmarna kommer att lämna kyrkan på grund av det som har hänt.

– Svenska kyrkan bedriver en omfattande verksamhet där omsorgen om människor står i fokus. Jag hoppas att alla ser att det är en viktig uppgift även fortsättningsvis och att de vill vara med och stödja den. Och jag hoppas också att de ser att när regler inte följs så sker rättelser och ändringar så fort vi har möjlighet till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkans lyxresor

Mer i ämnet